Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, atrage atenția asupra faptului că datele publicate de Institutul Național de Statistică confirmă ceea ce milioane de români resimt zilnic: deficitul comercial explodează, producția scade, iar economia României este transformată într-o simplă piață de desfacere pentru interesele străine.
„România a devenit o colonie economică care exportă ieftin și importă scump. Numai în anul 2024, țara noastră a înregistrat un deficit comercial record de peste 36 de miliarde de euro, deficit care a rezultat din exporturi de aproximativ 100 de miliarde de euro și importuri de peste 136 de miliarde de euro.
Deci, în loc să producem și să procesăm local, deși avem resurse naturale, exportăm materii prime și importăm produse finite la prețuri de câteva ori mai ridicate.
Am ajuns, spre exemplu, să exportăm cereale de 3-4 miliarde de euro, dar să importăm alimente și animale vii de peste 11 miliarde de euro.
Da, ați auzit bine: importăm mâncare de peste 11 miliarde de euro.
Am ajuns să ne vindem grâul ieftin, cumpărăm pâine congelată, plină de chimicale, în timp ce brutăriile românești dispar. Ce să mai vorbim despre carnea de porc? Importăm de aproximativ 1 miliard de euro și exportăm, ridicol, sub 5 milioane de euro. Practic, zootehnia românească a fost distrusă în mod deliberat.
Avem păduri, însă noi nu facem mobilă scumpă. Avem sare pentru detergenți. Avem petrol pentru mase plastice. Avem gaze care se pot folosi pentru îngrășăminte, din care facem cereale, iar cerealele pot fi utilizate în zootehnie. Avem oțel pentru nave și specialiști capabili să producă armament aici, acasă.
Totul există, mai puțin voința politică. Tocmai de aceea am ajuns în această situație disperată, iar deficitul comercial alimentează datoria externă, lovește în cursul de schimb valutar și crește dependența noastră de creditorii străini, care vin și cer să vindem tot ce avem mai valoros, dar la sume ridicol de mici.
Nu doar deficitul bugetar este cel care ne creează probleme, ci și deficitul de balanță comercială. Sigur că există soluții, însă actualul guvern nu dorește să le aplice. Soluția ar fi să producem aici, în țară, în România, să ținem valoarea în țară, să nu mai exportăm resurse naturale și forță de muncă, ci să avem industrii performante care să prelucreze resursele naturale la noi, în țară.”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.
Comments are closed