Profesor Doctor în drept internaţional, deputatul Cosmin Corendea, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a avut o intervenţie esenţială în cadrul sesiunii anuale care are loc în aceste zile la Porto. Participarea sa activă a vizat corectarea confuziilor terminologice persistente dintr-un raport al uneia dintre comisiile OSCE, confuzii care afectează direct eficienţa instituţiilor internaţionale şi implementarea politicilor.
„Deşi aparent tehnică, intervenţia mea a fost una de fond. Am semnalat faptul că utilizarea greşită a unor termeni poate compromite întregul proces de aplicare a rezoluţiilor, ceea ce duce la ineficienţă şi frustrare din partea celor afectaţi de crizele globale”, a declarat deputatul Corendea.
Intervenţia s-a înscris într-un set de cinci amendamente depuse de parlamentarul român, toate vizând clarificarea şi armonizarea termenilor utilizaţi în cadrul documentelor oficiale. Aceste amendamente vizează, printre altele, definirea corectă a termenilor ce privesc migraţia forţată determinată de schimbările climatice – un domeniu în care deputatul Cosmin Corendea are o expertiză internaţională recunoscută.
Tot în cadrul lucrărilor de la Porto, deputatul român a respins un amendament propus de Turcia referitor la statutul refugiaţilor şi a susţinut cu succes adoptarea a două alte amendamente pe care le-a iniţiat. Acestea vor fi incluse în rezoluţia finală a comisiei şi vor fi parte integrantă a Declaraţiei de la Porto, document oficial al OSCE PA pentru anul 2025.
„Nu sunt aici pentru a mima diplomaţia. Sunt aici pentru a lucra în interesul oamenilor afectaţi de migraţie, schimbări climatice şi conflicte. România trebuie să fie o voce clară, tehnică şi curajoasă pe scena internaţională”, a concluzionat deputatul Cosmin Corendea.
Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE PA) reuneşte parlamentari din cele 57 de state participante şi reprezintă o platformă pentru dezbatere, cooperare şi dezvoltare de politici privind securitatea, democraţia şi drepturile omului.
Comments are closed