Valeriu Munteanu – Întrebare parlamentară – Reacţia Guvernului României faţă de tentativa de eliminare a denumirii „Istoria românilor” din școlile din Republica Moldova

Adresată:

Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, Prim-ministru interimar

De către: Deputat Valeriu MUNTEANU

Circumscripția electorală: nr. 16 Dâmbovița

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 13.06.2025

Obiectul întrebării: Reacţia Guvernului României faţă de tentativa de eliminare a denumirii „Istoria românilor” din școlile din Republica Moldova

 

Domnule Prim-ministru,

În data de 15 mai 2025, Consiliul pentru Egalitate de la Chișinău a emis un aviz consultativ (cauza nr. 150/20), prin care a calificat denumirea disciplinei școlare „Istoria românilor” drept „discriminatorie”, recomandând modificarea acesteia. Acest gest, profund abuziv și cu implicații grave, echivalează cu o negare oficială a identităţii românești a majorității cetățenilor Republicii Moldova și cu o relansare periculoasă a tezelor staliniste despre „poporul moldovenesc” ca entitate distinctă de poporul român.

Această decizie nu doar că contrazice adevărul istoric, dar este și în flagrantă contradicție cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, cu hotărârile Curţii Constituţionale de la Chișinău, precum și cu aspiraţiile europene ale societăţii moldovenești.

Față de această situație gravă, vă adresez următoarele întrebări:

1. Care este poziția oficială a Guvernului României față de acest aviz consultativ emis de Consiliul pentru Egalitate din Republica Moldova?

2. Intenționează Guvernul României să reacționeze public la nivel oficial pentru a respinge această tentativă de re-sovietizare ideologică și de ștergere a identității românești din învățământul moldovenesc?

3. Veți include acest subiect pe agenda bilaterală România–Republica Moldova și în cadrul consultărilor internaționale, solicitând protejarea identității culturale românești și garantarea dreptului la educație istorică corectă?

În calitate de Președinte al Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, consider că România are nu doar un drept moral, ci și o obligație istorică și democratică de a apăra adevărul istoric și drepturile românilor din stânga Prutului.

Vă solicit un răspuns detaliat, în scris, în termenul legal.

Distribuie acest articol!