Educația fizică și sportul din România este în colaps. Nu este o afirmație cu iz propagandistic, ci una care relevă o stare de fapt care ar trebui să producă în rândul decidenților politici o uriașă tulburare. Însă acest lucru, din păcate, nu se întâmplă.
Așa-zisele reforme nu au contribuit deloc la progresul educației fizice și sportului, iar finanțările atât de necesare și promise de fiecare guvernare nu au fost decât vorbe în vânt. Ce ar mai fi de spus în condițiile în care, în continuare, suntem la coada clasamentului în ceea ce privește PIB-ul alocat sportului, în întreaga Uniune Europeană?
Cert este că, dacă nu vom lua măsuri imediate, dezastrul sistemului nostru va fi mai dificil de surmontat.
Formarea profesională a antrenorilor și a profesorilor/antrenori este imperios necesară imediat.
Săptămâna trecută am votat în plenul Parlamentului modificarea Titlului IX din Legea 69/2000 cu privire la FORMAREA ȘI PERFECTIONAREA ANTRENORILOR din domeniul EDUCAȚIEI FIZICE ȘI SPORTULUI. Această modificare nu numai că aduce aspecte noi în acest titlu, ci și aduce o îmbunătățire la înțelegerea clară a mai multor aspecte cu privire la cine, cum și când face pregătirea profesională.
Sportivii de performanță și nu numai au nevoie de legi care să le permită continuarea lor în domeniul sportului prin accesarea la centre de perfecționare și formare pentru a duce mai departe spiritul de performanță în rândul copiilor și al sportivilor.
Formarea antrenorilor în ramura de sport se realizează în colaborare cu federațiile sportive, pentru că acestea dau linia de performanță în sport. Menținerea protocoalelor cu aceste federații este necesară și oportună în vederea asigurării unei pregătiri de calitate, acestea garantează o pregătire eficientă a antrenorilor cu impact direct asupra dezvoltării sportivilor și implicit a ramurii de sport.
Prin această măsură, antrenorii sunt ajutați să încheie contracte cu structurile sportive, după caz, contracte de muncă sau un contract de activitate sportivă în condițiile legii.
Ce este de subliniat este că toți sportivii de mare performanță, indiferent de ramura sportivă practicată, beneficiază de înscriere fără examen la cursurile de formare profesională în domeniul sportiv, în condițiile legii. De asemenea, federațiile sportive pot organiza un sistem propriu de licențiere prin regulament propriu, cu respectarea regulamentelor internaționale, o standardizare a licențierii în conformitate cu prevederile din statutele specialiștilor aprobați conform legii.
Comments are closed