Susținută de către doamna senator: Niculina STELEA
Circumscripția electorală: nr. 42, București
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor – A.U.R
Titlul declarației politice: Statul român are o problemă cu plata facturilor curente
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor senatori,
Anunțul Comisiei Europene referitor la faptul că România a înregistrat un deficit bugetar de 9,3% calculat conform metodologiei ESA ne arată că Guvernul PSD – PNL – UDMR condus de Marcel Ciolacu a încercat să inducă în eroare opinia publică la sfârșitul anului trecut, pentru a mai cosmetiza gaura produsă. Diferența de aproximativ 0,7 puncte procentuale între deficitul bugetar calculat pe cash și ESA ne arată că au fost amânate la plată facturi care au totalizat aproximativ 12 miliarde de lei. Sunt bani care ar fi fost destinați plăților medicamentelor spitalelor, firmelor care au executat lucrări publice sau care ar fi mers către cofinanțarea unor proiecte europene.
După ce statul român a rezolvat, cu mari eforturi, problema datoriilor istorice, se pare că actuala Putere politică revine la practica aceea nefastă a amânării la plată a facturilor. De altfel, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, arieratele bugetului general consolidat aferente primelor două luni ale anului 2025 au ajuns la 557 de milioane de lei. Ca să fim corecți până la capăt, cele mai mari probleme sunt la nivelul administrațiilor locale, acolo unde, fără o reorganizare administrativ – teritorială, lăsate de unele singure, peste 1.000 de primării ar trebui desființate.
Ce nu înțelege actuala Putere politică este că încrederea se câștigă greu și se pierde foarte repede. În momentul în care facturile nu sunt plătite la timp, statul devine un partener toxic. Iar asta atrage după sine inclusiv creșteri ale prețurilor pe care le plătește tocmai pentru că firmele cu care se lucrează încep să își piardă din răbdare, fiind și ele puse la încercare de lipsa de cashflow. Mai mult și mai rău, inclusiv creditorii încep să vadă că există o problemă semnificativă. Așa s-a ajuns în situația în care nimeni nu mai împrumută România. Ca dovadă, șeful Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu, a declarat recent că nu se mai emit eurobonduri până după alegerile prezidențiale din mai. E drept că, în primele luni, oricum, statul român s-a împrumutat masiv până la un nivel de 42% din necesarul de finanțare anunțat la momentul adoptării Bugetului pentru 2025.
Aceste cifre oferă suficiente indicii asupra a două fenomene care s-ar putea să ne lovească din plin dacă acest Guvern profund incompetent se perpetuează. Pe de o parte, așa cum observă și cei din zona Ministerului Finanțelor, va fi greu de ajuns în ținta de deficit de 7% cu actuala colectare. E nevoie de o corecție de 47 de miliarde de lei pentru a scădea de la acel prag de 9,3% de anul trecut. Soluția guvernanților actuali va fi majorarea acelor taxe care aduc bani imediat. Pe lângă celebra taxă pe stâlp, este de așteptat ca binomul Marcel Ciolacu – Tanczos Barna să recurgă la majorarea TVA și a cotei unice de impozitare. Pe de altă parte, intrarea României în categoria „junk” (nerecomandată investițiilor) nu va putea fi evitată. Ceea ce se traduce prin creșterea semnificativă a posibilităților ca România să intre în hora acordurilor nocive cu Fondul Monetar International.
Comments are closed