Adresată:
Domnului Valeriu ZGONEA, Președinte Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM)
De către: Deputat Florin-Cornel POPOVICI
Circumscripția electorală: nr. 37 Timiș
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 30.04.2025
Obiectul întrebării: Revenire solicitare detașare personal din instituții militarizate
Stimate Domnule Președinte,
În aplicarea art. 64 din Constituția României, art. 34 lit. d) și i) din Legea nr. 96/21 aprilie 2006, privind statutul deputaților și al senatorilor, art. 202 și 203 din Regulamentul Camerei Deputaților aprobat prin Hotărârea nr. 8 din 24 februarie 1994, republicat și având în vedere atribuțiile ce îmi revin în exercitarea mandatului de deputat în Parlamentul României, vă solicit respectuos să răspundeţi la următoarele întrebări, unele fiind reveniri la precedentele deoarece răspunsurile dvs. nu au adus lămuriri complete:
1. În condiţiile în care fostului director IT, experimentat, i-a expirat numirea temporară, de ce nu aţi apelat la resursa umană internă, cu experienţa similară sau care s-ar fi încadrat pe cerinţele postului? Pe lângă răspunsul concret în acest sens, vă rog să ne transmiteţi:
– studiul intern asupra personalului care s-ar fi încadrat pe cerinţele postului, cu referire în special la înlocuitorii oficiali ai directorului IT, şefii de servicii din Direcţia IT, foştii şefi de birouri IT din Bucureşti sau Direcţiile Regionale;
– referatul care argumentează detaşarea;
– experienţa managerială similară a celui adus prin de tasare de la SRI şi relevarea experienţei coordonării de echipe de IT distribuite teritorial, dacă există;
– fişa postului a fostului director IT, fisa de post vacant, fişa postului actualului director;
– motivaţia pentru care a fost ales un cadru militar din SRI, care sa dispensat astfel de serviciile lui;
– motivaţia pentru care nu a fost aleasă o persoană civilă cu experienţă, ştiut fiind că România dispune de resursa umană calificată, iar ANCOM poate plăti specialişti buni;
– de ce s-a apelat la cineva care are pe rol un dosar (informaţie publică şi probabil cunoscută în SRI) desigur asumând prezumţia de nevinovăţie şi nu a fost aleasă o persoană care să nu aducă posibile prejudicii de imagine unui ANCOM expus din cauza politizării şi suspiciunilor de implicare în cenzură şi îngrădirea dreptului la libera exprimare expunând astfel şi SRI?
2. Care sunt competențele specializate de care aveţi nevoie în ANCOM din partea personalului SRI? Vă rog să argumentaţi răspunsul cu referire la fiecare persoană detaşată de la SRI sau orice altă instituţie militară sau care a avut implicări similare şi ce sarcini execută, sarcini pe care nu lear putea executa un specialist civil. Pe lângă răspunsul concret pentru fiecare în parte, vă rog să ataşaţi:
– studiul prin care se atestă că nu a fost găsită competenţă internă;
– referatul de detaşare;
– fişele de post şi experienţa personalului detaşat, precum şi fise de post ale personalului similar;
– motivaţia pentru care s-a optat pentru personal militar şi nu s-a optat pentru personal civil, în condiţiile în care ANCOM are resurse de salarizare pentru a aduce personal civil experimentat.
3. Vă rog să extindeţi răspunsul, în mod similar, pentru toate persoanele detaşate în ultimii 5 ani, indiferent de unde şi de postul ocupat, modul în care o parte dintre acestea au rămas definitiv în ANCOM, prezentând:
– studiul prin care se dovedeşte că nu s-a identificat resursa internă competentă şi a fost obligatorie detaşarea;
– fişele de post ale celor detaşaţi la momentul detaşării, ale personalului cu funcţii similare şi dovada experienţei şi încadrării pe fişa de post şi a necesităţilor ANCOM;
– referatele de detaşare;
– motivaţiile pentru care s-a apelat la persoana respectivă;
– modalitatea prin care persoana s-a definitivat ulterior, prin
concurs sau transfer, condiţiile de organizare şi de concurs.
Solicit răspuns în scris, în termenul legal.
Comments are closed