Adresată:
Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale
De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU
Circumscripția electorală: nr. 24 Iași
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 30.04.2025
Obiectul întrebării: Situația îngrijorătoare a indexării pensiilor în anul 2025 și implicațiile socio-economice pentru pensionarii români
Stimată doamnă ministru,
Mă adresez dumneavoastră cu profundă îngrijorare privind situația pensionarilor din România, care, la începutul anului 2025, au fost lipsiți de indexarea pensiilor cu 12,1%, așa cum prevedea în mod explicit Legea 360/2023 a pensiilor.
Această situație reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor legitime ale pensionarilor români și contravine în mod direct angajamentelor publice asumate de către ministerul pe care îl conduceți. Ca reprezentant al cetățenilor din circumscripția Iași, primesc zilnic semnale de alarmă din partea pensionarilor care se confruntă cu dificultăți majore în acoperirea cheltuielilor de bază, în contextul unui val inflaționist persistent.
Contextul legal și factual:
Articolul 84 din Legea 360/2023 stabilește în mod clar și fără echivoc: „Începând cu anul 2025, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.”
Conform acestei prevederi legale și a calculelor prezentate chiar de ministerul dumneavoastră, valoarea punctului de referință ar fi trebuit să crească de la 81 lei la 91 lei începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce ar fi însemnat o majorare de 12,1%.
Este important de subliniat că această indexare nu reprezintă un act de generozitate din partea guvernului, ci un drept legal al pensionarilor, stabilit prin lege și susținut de contribuțiile lor de-a lungul vieții active.
Contrazicerea propriilor declarații:
Pe data de 20 noiembrie 2024, ministerul pe care îl conduceți a făcut următoarea declarație oficială pe pagina de Facebook: “De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%. (…) Creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor reprezintă o reușită a guvernului Marcel Ciolacu obținută prin eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța #pensiile până în 2070! (…) Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate.”
Aceste declarații, făcute în perioada campaniei electorale, par să fi fost abandonate imediat după încheierea alegerilor, lăsând pensionarii într-o situație financiară precară și erodând încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
Impactul economic și social:
Datele statistice arată că, în urma acestei decizii de amânare a indexării, pensionarii au pierdut, în medie, 330 lei lunar, sumă care pentru mulți dintre ei reprezintă diferența dintre a putea acoperi cheltuielile de bază și a trăi în sărăcie. Conform rapoartelor Institutului Național de Statistică, peste 42% dintre pensionarii români trăiesc la limita sărăciei, iar această decizie nu face decât să agraveze situația.
De asemenea, conform studiilor economice realizate de institute de cercetare independente, puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut cu aproximativ 18% în ultimele 18 luni, din cauza inflației ridicate și a costurilor crescute la produsele de bază.
În contextul celor prezentate mai sus, vă rog respectuos să răspundeți la următoarele întrebări:
1. Cum justificați, din punct de vedere legal și moral, decizia de a nu respecta prevederile articolului 84 din Legea 360/2023 privind indexarea pensiilor cu 12,1% începând cu 1 ianuarie 2025, contrazicând astfel propriile declarații publice? Care sunt motivele concrete care au stat la baza acestei decizii, având în vedere că pensionarii români au pierdut, în medie, 330 lei lunar?
2. În contextul în care datoria publică a atins un nivel record de 53,1% din PIB în septembrie 2024, reprezentând 916,7 miliarde lei conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor, și având în vedere prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare care obligă Guvernul să prezinte și să aplice un program de reducere a datoriei când aceasta depășește 50% din PIB, există planuri de înghețare permanentă a pensiilor și salariilor din sectorul bugetar în cazul în care datoria publică va atinge pragul de 55% din PIB? Vă rog să prezentați detaliat strategia ministerului dumneavoastră pentru a gestiona această situație fără a prejudicia drepturile pensionarilor.
3. Care sunt premisele concrete și calendarul exact pentru indexarea pensiilor cu 12,1%, așa cum prevedea legea pentru anul 2025? În cazul în care există un plan pentru această indexare, vă rog să precizați data exactă când se va produce și mecanismele prin care ministerul dumneavoastră va asigura că această măsură va fi implementată în mod efectiv și fără întârzieri suplimentare.
4. Ce măsuri compensatorii are în vedere Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale pentru a atenua efectele negative ale amânării indexării pensiilor asupra nivelului de trai al pensionarilor, în special pentru cei cu pensii mici și medii, care reprezintă peste 70% din totalul pensionarilor din România?
5. Cum intenționează ministerul dumneavoastră să restabilească încrederea pensionarilor în sistemul public de pensii și în angajamentele guvernamentale, în contextul în care promisiunile făcute în noiembrie 2024 au fost abandonate la doar câteva luni distanță?
Având în vedere urgența și importanța acestei probleme pentru milioane de pensionari români, solicit un răspuns în scris, detaliat și fundamentat, care să abordeze toate aspectele menționate în interpelare.
Comments are closed