Dan Tanasă – Întrebare parlamentară – Soluții pentru impozitarea pensiilor speciale

Adresată:

Domnului Tánczos BARNA, Viceprim-ministru, Ministru, Ministerul Finanțelor

De către: Deputat Dan TANASĂ 

Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 30.04.2025

Obiectul întrebării: Soluții pentru impozitarea pensiilor speciale

 

Stimate domnule Ministru,

Fiecare încercare normativă de eliminare a pensiilor care nu respectă principiul contributivității s-a izbit până acum de zidul Curții Constituționale. Ultima propunere, depusă în Parlament de liderii coaliției de guvernare, a provocat, deja, o opoziție puternică în rândul asociațiilor de magistrați, o reacție pe alocuri agresivă, total disproporționată, dacă ne gândim că aplicarea actului normativ va produce efecte profunde în sistem abia peste 20 de ani! Desigur, cu excepția cazului în care magistrații nu vor ajunge să își lase posturile moștenire copiilor și nepoților, e greu de înțeles ce i-a scandalizat pe procurori și pe judecători, încât au anunțat, deja, că vor ataca și desființa legea la CCR, așa cum au făcut și până acum.

De asemenea, domnule ministru, colegul dumneavoastră de coaliție, domnul Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că, în acest moment, sunt în lucru două variante pentru reforma pensiilor speciale, jalon care este cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Întrucât, dacă nu rezolvă această problemă de echitate a pensiilor speciale, România riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR, domnule ministru vă rog să îmi comunicați următoarele:

1. Cum veți rezolva problema diferenței dintre pensiilor speciale – 22.000 lei net, în medie și cele contributive, care sunt mult prea mici – 2.754 lei pensie medie, iar între 900.000 – 1.000.000 de pensionari iau pensia minimă de 1.281 lei? Colaborați, în acest sens, cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale?

2. Având în vedere că susțineți ”o prelungire sau creştere a vârstei de pensionare”, nu considecrați că majorarea vârstei de pensionare de la 50 la 65 de ani, fără o altă măsură complementară, va face ca pensiile speciale să crească și mai mult în timp, deoarece ani mai mulți de contibutivitate înseamnă pensii mai mari?

3. Având în vedere că promovați, în cazul reformei fiscale, şi un alt sistem de impozitare, cum vă veți armoniza cu deciziile Curții Constituționale a României prin care impozitarea diferită a pensiilor speciale a căzut la CCR, iar judecătorii Curții Constituționale au decis că impozitarea cu 20% a pensiilor speciale nu e constituțională?

4. Ce soluții concrete aveți pentru impozitarea pensiilor speciale și când le veți prezenta public și aplica legislativ?

Solicit răspuns scris.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]
         Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a atrage atenția asupra unei situații care afectează nu […]