Valeriu Munteanu – Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, privind angajamentele neonorate ale autorităţilor de la Chişinău faţă de Mitropolia Basarabiei

În calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, vă adresez prezenta scrisoare deschisă în legătură cu o situaţie regretabilă, care riscă să compromită încrederea în angajamentele publice asumate de autorităţile de la Chişinău, atât în faţa cetăţenilor, cât şi în faţa României.

La 6 martie 2023 a fost depus, în Parlamentul Republicii Moldova, proiectul de lege nr. 57, care are ca obiect transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a unui bun imobil de patrimoniu naţional – clădire care a aparţinut, până la ocupaţia sovietică, Arhiepiscopiei Chişinăului, parte a Patriarhiei Române. Este vorba despre bunul imobil cu numărul cadastral 0100520.227.01, amplasat în mun. Chişinău, str. 31 August 1989 nr. 78 – clădirea fostului Seminar teologic. Din 1926, în acest imobil a funcţionat Facultatea de Teologie din Chişinău, extensiune a Universităţii din Iaşi, un simbol al identităţii spirituale şi culturale româneşti din Basarabia.
Iniţiativa legislativă a apărut ca urmare a promisiunilor ferme făcute la Bucureşti de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prim-ministrului României de la acea vreme, Nicolae Ciucă, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Angajamentul autorităţilor de la Chişinău a fost atunci prezentat ca un act de reparaţie istorică şi de respect faţă de Mitropolia Basarabiei, care a îndurat zeci de ani de marginalizare instituţională.
Din păcate, timp de 2 ani de la depunerea proiectului, autorităţile de la Chişinău nu au întreprins nicio acţiune concretă pentru promovarea lui, astfel, conform art. 47 alin. (14) din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova, proiectele neincluse în ordinea de zi devin nule după doi ani de la înregistrare, în consecinţă din data de 6 martie 2025 proiectul a devenit nul (https://www.parlament.md/material-details-md.nspx?param=4bd27a3c-2ebc-4426-a250-58170a42f1ee).
Această lipsă de acţiune reflectă o neasumare gravă de responsabilitate şi alimentează percepţia unui tratament discriminatoriu aplicat Mitropoliei Basarabiei, singura structură ecleziastică românească legal recunoscută în Republica Moldova. În acelaşi timp, compromite, în mod direct, credibilitatea angajamentelor publice ale Republicii Moldova, afectând inclusiv dimensiunea morală a parcursului său european.
Doamnă Preşedinte,
Vă solicit, în calitate de garant al respectării Constituţiei şi al coeziunii societăţii, să vă asumaţi deschis responsabilitatea pentru redresarea acestei situaţii şi să verificaţi personal căile de aplicare a normelor legale spre deblocarea şi adoptarea grabnică a legii privind transmiterea acestui imobil, ceea ce ar fi nu doar un act reparatoriu, ci şi un gest necesar de reconciliere istorică şi de reafirmare a valorilor comune româneşti.
Este timpul ca promisiunile făcute să fie respectate la Chişinău.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatoarea AUR, Dorina Barcari, denunță incompetența cronică a guvernelor care, în loc să creeze locuri […]
Adresată de către domnul senator: Virgiliu George Vlăescu Circumscripția electorală: Nr. 35, Suceava Grupul Parlamentar: […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, denunță catastrofa bugetară provocată de guvernarea PSD-PNL, acuzând „o manipulare grosolană […]
Adresată de către domnul senator:  Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României […]
Adresată: Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Domnului Florin-Ionuț Barbu De către doamna senator: Luminița PĂUCEAN-FERNANDES Circumscripția electorală: nr. […]