Silegeanu Cătălin – Declarație politică – Renașterea speranței economice: Revitalizarea Botoșaniului și a viitorului industrial al României

Adresată de către domnul senator: Cătălin Silegeanu

Circumscripția electorală: Nr.07 Botoșani

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)


Titlul declaraţiei politice: Renașterea speranței economice: Revitalizarea Botoșaniului și a viitorului industrial al României

Stimați colegi senatori,

Astăzi doresc să aduc în atenția dumneavoastră o problemă cu care se confruntă județul Botoșani, și anume situația dificilă a mediului de afaceri local. În loc să vedem cum fabricile se deschid și creează locuri de muncă pentru cetățenii noștri, suntem martorii unui fenomen îngrijorător: fabrici care își închid porțile.

În anul 2024, în județul Botoșani s-au închis trei fabrici din domeniul confecțiilor, iar de atunci nu s-a mai deschis nicio fabrică nouă. În schimb, am asistat la deschiderea mai multor supermarketuri. Încetul cu încetul, devenim o țară de consumatori.

Principalele motive care stau la baza acestei realități triste sunt taxele și impozitele exagerate impuse de Guvern. La această oră, statul taxează munca cu un copleșitor procent de 47%, ceea ce devine un obstacol insurmontabil pentru mulți antreprenori, forțându-i să pună lacătele pe ușile afacerilor lor.

 La sfârșitul lunii decembrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.841 șomeri (din care 2.103 femei), rata șomajului fiind de 4,40%. Din totalul de 4.841 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 1.028 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.813 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.594 șomeri provin din mediul rural și 1.273 sunt din mediul urban.

Aceasta nu face decât să sublinieze impactul negativ al unei politici fiscale neprietenoase și a unei lipse de viziune strategică.

Ne confruntăm cu o lege fiscală imprevizibilă. Antreprenorii noștri au nevoie de stabilitate legislativă și de predictibilitate pentru a putea planifica și dezvolta afaceri durabile. Fără aceste condiții esențiale, Botoșani și alte județe din țară riscă să rămână fără oportunități economice reale pentru cetățeni.

Atunci de ce ne mai mirăm că importăm mai mult decât exportăm dacă statul, prin politicile sale fiscale, închide fabrici în loc să le sprijine să se deschidă? Cerem măsuri urgente pentru a remedia această situație!

Este esențial să privim retrospectiv pentru a înțelege dimensiunea pierderilor și să conștientizăm potențialul pe care l-am avut și, din păcate, l-am irosit. În anii ’70, Botoşaniul era un centru industrial vibrant. O uriaşă zonă industrială se întindea pe câteva zeci de hectare, adăpostind fabrici imense care primeau zilnic mii de muncitori în halele de producţie. Aceste uzine erau competitive, producând atât pentru piaţa internă, cât și pentru cea internațională.

Printre fostele mari uzine din Botoșani amintim Textila, cu peste 7000 de angajați, și Electrocontact, care producea furnituri pentru industria minieră, având peste 6000 de angajați. Alte uzine importante includeau IMAIA și IUPS, care fabricau piese și utilaje pentru industria grea, și IATC, adică fabrica de cauciucuri, fiecare având peste 3000 de angajați. De asemenea, în judeţ se aflau și alte fabrici importante, cum ar fi fabrica de zahăr din Bucecea, considerată atunci cea mai importantă din țară, fabrica de sticlă și porțelanuri de la Dorohoi, renumită în Europa, și textilele de la Darabani. Toate aceste unităţi asigurau mii de locuri de muncă și contribuiau semnificativ la economia locală și națională.

Astăzi, însă, zona industrială a Botoșaniului este doar o ruină care se întinde pe câteva zeci de hectare. Aceste uzine altădată mari și prospere au căzut victime devalizării și au fost lăsate intenționat fără piețe de desfacere. Aceasta este o moștenire greu de purtat, una care continuă să afecteze economia județului și să limiteze oportunitățile pentru locuitorii săi.

Este timpul ca autoritățile să se implice activ și să reînvie spiritul întreprinzător care a propulsat altădată Botoșaniul în prim-planul industrial al țării. Cerem măsuri urgente și concrete pentru a sprijini antreprenoriatul, pentru a atrage investiții și pentru a reabilita infrastructura industrială existentă.

Doar printr-un efort concertat putem readuce Botoșaniul pe calea dezvoltării economice și sociale, oferindu-le cetățenilor noștri locuri de muncă decente și un trai mai bun.

Astăzi, în 2025, tot ce a mai rămas util şi profitabil în industria românească a fost asasinat. Vă mulțumesc!

                                         

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:      Ministerul Transporturilor și Infrastructurii                     Domnului Ministru Grindeanu Sorin De către Domnul […]
Adresată de către domnul senator: ȘIPOȘ Eugen Cristian Circumscripția electorală: Nr. 13 Cluj Grupul Parlamentar: […]
Adresată de către senator: Sorin Lavric Circumscripția electorală: nr. 29 – Neamț Grupul parlamentar: Alianța […]
Adresată de către domnul senator: Cătălin Silegeanu Circumscripția electorală: Nr.07 Botoșani Grupul Parlamentar: Alianța pentru […]
Niculina Stelea, senator AUR, atrage atenția asupra faptului că Guvernul PSD – PNL – UDMR […]