Adresată:
Domnului Bogdan-Gruia IVAN, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 42 București
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 16.04.2025
Obiectul întrebării: Clarificări despre Șantierul naval Damen Mangalia
Stimate domnule Ministru,
Deținut anterior în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, și de 49% de compania olandeză Damen, șantierul din Mangalia a fost inundat, în primăvara lui 2024, de un val de cereri de recuperare a unor datorii de sute de milioane de euro, cele mai multe fiind solicitate de companii din Grupul Damen.
Aflat în insolvență, șantierul naval din Mangalia s-a confruntat cu o problemă dublă, pe de o parte, i se cerea să achite sute de milioane de euro, deși producția lui era mult redusă, iar pe de altă parte, mai mult jumătate din angajați erau în șomaj tehnic.
La începutul lui 2025 ați anunțat, domnule ministru, că patru-cinci investitori sunt interesați să preia șantierul Damen Mangalia.
Având în vedere situația acestui obiectiv strategic, vă rog să îmi comunicați următoarele:
1. Care sunt perspectivele referitoare la șantierul naval Damen Mangalia și ce se întâmplă cu angajații aflați în șomaj tehnic și cu salariații care, încă, mai muncesc pe șantier, în contextul în care comenzile sunt rare și insuficiente?
2. Soluția promovată pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei, iar, în schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune – de ce nu a fost adoptată această variantă?
3. În cele două luni trecute de la declarația dumneavoastră, câți investitori au vizitat șantierul, câte discuții au fost deschise și în ce stadiu se află acestea?
4. Ce soluții aveți pentru cei aproximativ 700 de angajați aflați în șomaj tehnic, întrucât lunile în care puteau primi bani din fondul de garantare au trecut?
5. Având în vedere că ați promis angajaților o continuare a situației prezente, pentru alte trei luni, explicați-mi, domnule ministru, cum este posibil, legal, acest lucru?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed