Din punct de vedere demografic, judeţul Teleorman avea la începutul anului 2024 o populaţie de 342.040 persoane,rata șomajului este de 7,3%,iar populaţia ocupată este de 101,4mii.
În Teleorman sunt cu 48% mai mulți pensionari decât angajaţi,adică în cifre absolute 83.600 pensionari si 56.600 salariaţi.
Un rol important in economia judeţului l-a avut ani de-a rândul Municipiul Turnu Magurele,dar acum nu îl mai are.
Economia orașului avea ca simbol al dezvoltării Combinatul de Îngrasaminte Chimice,un colos de importanța națională și locală în care lucrau câteva mii de angajați,urmau Intrprinderea de Mașini Electrice,Uzina de valorificare a piritelor,Fabrica de tricotaje.
Acum,cu excepția tricotajelor unde lucrează câteva sute de persoane,toate sunt închise si lăsate in paragină.Nu înțeleg si nu voi înțelege niciodată cum autoritațile care s-au perindat la conducerea țarii sa ignore un asemenea obiectiv strategic al României in condițiile în care agricultura noastră are atâta nevoie de îngrașamite chimice.
Nu înțeleg cum autoritățile locale si județene stau pasive la acest aspect,cu toate că reprezentanții puterii de fiecare dată la patru ani distanță in preajma alegerilor lansează sloganul,,Se va pornii Combinatul Chimic Turnu Măgurele’’.
Fac pe această cale un apel la domnul Ministru al Economiei,domnul Ministru al Dezvoltării să iși aplece atenția asupra acestui obiectiv național si asupra acestui județ sărăcit.Totodată voi milita pentru întocmirea unei inițiative legislative care să declare mai multe județe ale țarii(printre care si județul Teleorman),ca zone defaforizate care să beneficieze de unele facilități fiscale,iar aceste lucruri să sperăm ca vor atrage investitori pentru aceste zone.
Teleormanul se știe ca este un grânar al României,dar nu putem să îl lăsăm ca pe vremea lui Moromete,agricultura din acest județ nu poate să prospere fără sora ei mai mare -INDUSTRIA-.
Comments are closed