Această declarație politică vine ca urmare a strigătului de disperare al multor familii de români care locuiesc în afara granițelor țării, ca urmare a strigătului de disperare al mamelor care au trăit drama de a le fi smulși pruncii de la sân și instituționalizați in diferite țări de pe glob.
Cazurile medicului Camelia Smicală din Finlanda, al familiei Bodnariu din Norvegia, al Piei din Germania, sunt doar câteva, sunt cele despre care s-a vorbit, cele in care s-a intervenit oarecum, dar ele reprezintă o cotă infimă a acestui fenomen. Sute de mame românce din diaspora tânjesc după o îmbrățișare a copililor ce le-au fost smulși din brațe, sute de copii români din diaspora, traumatizați de despărțirea de părinți, adorm plângând în centrele de plasament și alte mii de familii trăiesc cu stresul și teama că li s-ar putea întâmpla și lor nenorocirea și nu are cine să îi apere.
De aceea, fac apel către domnul Ministru al Afacerilor Externe și către misiunile diplomatice, să intervină, să răspundă la strigătele de ajutor ale familiilor de români, să nu lase niciun copil să trăiască drama despărțirii de părinți. Un astfel de șoc le marchează existența. “Copiii sunt ca cimentul proaspăt. Orice cade pe ei, îi marchează.”
Fac apel către doamna Ministru al Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și către Autoritatea Națională Pentru Protecția Copilului să folosească toate pârghiile pe care le au la dispoziție pentru a preîntâmpina astfel de cazuri.
Nu vorbim aici despre minori din familii dezorganizate, nu vorbim despre copii abuzați în familiile naturale, vorbim despre cazuri în care autoritățile intervin aproape fără motiv, sau din motive puerile. Vorbim despre Mioara, o mamă româncă din Spania, care a fost acuzată că și-a abandonat copilul de 16 ani, pentru că l-a lăsat singur acasă, în timp ce se recupera în spital, după o intervenție chirurgicală. Vorbim despre Hermina din Danemarca. Ea și-a pierdut primul băiat de leucemie și, pe fondul depresiei cauzate de moartea fiului, autoritățile scandinave i-au luat dreptul de a-și crește al doilea copil. Ulterior, Herminei i-a fost luat și dreptul de a-și vizita fiul, pe motiv că îl imbrațișează prea strâns și acesta devine agitat după întâlnirile cu mama.
Aceste mame au nevoie de consiliere juridică, dar și psihologică. Aceste mame au nevoie de suport și ajutor din partea statului român.
Statul are obligația de a-și proteja cetățenii, oriunde aceștia s-ar afla. Protejați familiile de români din diaspora! Opriți abuzurile asupra copiilor! Puneți capăt acestui infern!
Comments are closed