Adresată: Domnului Emilian-Horațiu HUREZEANU, ministrul Afacerilor Externe
De către: Senator Ciprian Titi STOICA, secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții
Circumscripția electorală: nr. 37 Timiș
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 19.03.2025
Obiectul întrebării: Clarificări privind asimilarea românilor din Ucraina.
Stimate domnule ministru,
Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina a adresat mai multe memorii către autoritățile de la București în care a semnalat încălcarea flagrantă a dreptului la educație în limba maternă și în care a criticat lipsa de acțiune a părții românești, care, în comparație cu Ungaria sau Bulgaria, care a ajuns deja la înțelegeri cu autoritățile de la Kiev pentru asigurarea drepturilor respectivelor comunități, nu pare că întreprinde nimic concret în acest sens.
De curând, presa din Cernăuți, preluată și de presa națională, a semnalat că din cele 34 de instituții de învățământ în care se preda până acum în limba română (dintre care 32 de licee și 2 școli de gradele I-III), din 2027, vor mai rămâne numai 4 licee cu predare exclusiv în limba română și 9 mixte (ucraineană-română). Aceste reduceri catastrofale au rezultat ca urmare a reformei educației din Ucraina.
Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
1.Dacă aveți cunoștință despre aceste schimbări și dacă le considerați oportune din partea țării vecine.
2. Dacă aveți în vedere adoptarea unor măsuri concrete în acest sens, care sunt acelea și care este intervalul de timp preconizat în vederea soluționării acestor aspecte.
3. Când ați efectuat ultima vizită de lucru în Ucraina și care au fost acțiunile desfășurate în vederea protejării identității românești din Ucraina, supusă, așa cum vedem, unui intens și perpetuu proces de asimilare.
4. Care este bugetul alocat de instituția pe care o conduceți, în 2025, pentru comunitățile de români din afara granițelor. Vă rugăm să transmiteți cifrele defalcate pe tipul de comunitate (diaspora și comunitățile istorice) și pe țările în care sunt conanționali.
5. Dacă sunteți de acord să primiți o delegație a românilor din Ucraina în vederea discutării amănunțite a problemelor cu care se confruntă. În cazul în care răspunsul este unul afirmativ, vă rugăm să comunicați o dată pe care o considerați a fi potrivită.
6. Dacă găsiți necesare demersurile de a înființa un Institut Cultural Român la Kiev, cu o reprezentanță la Cernăuți. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să specificați cu exactitate orizontul de timp așteptat în vederea soluționării acestui aspect și acțiunile concrete pe care le aveți în vedere în acest sens.
Comments are closed