Adresată: Domnului Sorin-Mihai GRINDEANU, Ministrul TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII
De către Domnul senator: Petrișor-Gabriel PEIU
Circumscripția electorală: Nr.42 București
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Ședința Senatului din data de: 19.03.2025
Obiectul Interpelării – Situația obiectivului de investiții „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor
Stimate domnule ministru,
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de coordonator de reforme și investiții, și Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A., în calitate beneficiar, au semnat pe 9 noiembrie 2022, contractul de finanțare pentru proiectul „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”.
Proiectul constă în modernizarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, asigurând astfel creșterea mobilității pe rețeaua de infrastructură feroviară TEN-T, prin reducerea timpului de călătorie, îmbunătățirea condițiilor de călătorie și creșterea siguranței traficului, precum și dezvoltarea zonelor pe care le va servi.
Linia de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va avea 166,7 km după modernizare, fiind inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în Programul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru perioada 2020 – 2030.
Valoarea totală a proiectului este de 9.369.540.054,02 lei, inclusiv TVA, din care finanțarea din partea Uniunii Europene fiind în suma de 5.585.823.600,02 lei. Jalonul din PNRR prevede finalizarea lucrărilor pentru acest obiectiv de investiții în luna august, anul 2026.
Din păcate, tot mai multe semnale îngrijorătoare arată că nu va putea fi respectat termenul de finalizare a lucrărilor și implicit al decontării finanțării europene din PNRR. Din datele experților din societatea civilă și din presa specializată, care citează un raport al CFR SA, rezultă că în luna ianuarie 2025, gradul de realizare a lucrărilor pe cele patru loturi în care este împărțit obiectivul de investiții este următorul:
Lotul Cluj-Napoca – Aghireșu – 23%
Lotul Aghireșu – Poieni – 32%
Lotul Poieni – Aleșd – 4,5%
Lotul Aleșd – Frontiera cu Ungaria – 10%
Alte cifre anunțate în spațiul public pentru luna februarie arată creșteri minime în comparație cu datele pe luna ianuarie.
Ca atare, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
1.Care este stadiul realizării fizice la zi a obiectivului de investiții „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor” pentru fiecare lot în parte.
2.Dacă ați stabilit care sunt cauzele întârzierii realizării lucrărilor aferente?
3.Ce măsuri ați luat pentru remedierea situației și pentru respectarea jalonului din PNRR, respectiv finalizarea lucrărilor în luna august 2026?
Comments are closed