Adresată: Angel TÎLVĂR, ministrul Apărării Naționale
De către: Senator Sorin LAVRIC
Circumscripția electorală: nr. 29 – Neamț
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 26/03/2025
Obiectul interpelării: valorificarea potențialului intern de înarmare prin programul ReArm Europe
Stimate domnule ministru,
Comisia Europeană a anunțat recent planul de reînarmare al continentului denumit sugestiv ReArm Europe. Planul reprezintă pentru țara noastră una dintre puținele oportunități de revitalizare a propriei industrii de apărare aflată într-o stare continuă de degradare. Până la concretizarea planului, ați anunțat investiții de 2,4 miliarde de euro în anul curent pentru dezvoltarea capacităților de apărare. Apreciindu-vă efortul depus pentru securitatea românilor, vă ridic următoarea problemă cu gândul că în lipsa dezvoltării propriilor industrii de apărare nu ne putem susține de unii singuri efortul de război în acele momente când alianțele se pot destrăma, ori nu se pun în practică cum s-ar cuveni.
Conform domnului Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare, Aeronautică și Navală (ASIAAN), România are posibilitatea să se propulseze în rândul producătorilor importanți de tehnică militară din Europa. Nu este nevoie să dezvoltăm totul de la zero având în vedere că deținem trei arme secrete ce așteaptă să fie dezvoltate, produse în țară și, eventual, exportate în afară:
- arma de asalt 5,56 mm NATO, pe modelul făcut de fabrica de arme Cugir cu SIMPEX București;
- transportorul 8X8 TBT flotabil, pentru trupe, dezvoltat de Automecanica Moreni;
- ultima variantă modernizată a tancului românesc realizată de UMB București.
Producția de armament face parte din categoria acelor industrii cu cel mai înalt grad tehnologic ceea ce înseamnă locuri de muncă și dezvoltare economică. Domnul Constantin Bucuroiu estimează că numai producția la scară largă a transportatorului 8×8 TBT „ar da de lucru” la cel puțin 2.800 de oameni și 250 de firme. Ceea ce blochează programul de producție al transportatorului sunt cele 12 milioane de euro necesari testării celor trei prototipuri realizate până în prezent pentru transportatori.
Având în vedere cele de mai sus, vă solicit respectuos să ne răspundeți la următoarele întrebări:
- Ce capacități de producție industrială veți dezvolta în țară prin programul ReArm?
- Care va fi ponderea estimată a tehnologiei militare pe care o vom produce, respectiv o vom importa, prin programul ReArm? Vă solicit respectuos să ne comunicați răspunsul detaliat sub forma următoare: 70% din tehnologia militară va fi importată, respectiv 30% produsă în țară.
- Veți acorda cele 12 mil. de euro necesare testării prototipurilor transportatorului 8X8 TBT flotabil din fondurile de 2,4 mld. de euro din anul curent sau prin cele conferite prin programul ReArm Europe?
- Veți include în programul de înarmare prin fondurile obținute prin ReArm Europe producția transportorului 8X8 TBT flotabil?
- Veți include în programul de înarmare prin fondurile obținute prin ReArm Europe producția armei de asalt 5,56 mm NATO?
- Veți include în programul de înarmare prin fondurile obținute prin ReArm Europe producția tancului românesc realizată de UMB București?
- După estimările dumneavoastră câte locuri de muncă noi s-ar crea dacă am produce la scară largă transportorul 8X8 TBT flotabil, arma de asalt 5,56 mm NATO, tancul românesc realizat de UMB București?
- Ce alte tehnologii militare românești ați urmări să dezvoltați în virtutea fondurilor obținute prin programul ReARm Europe?
Comments are closed