Adresată:
Domnului Marcel CIOLACU, Prim-Ministru al României
De către: Deputat Lucian-Florin PUȘCAȘU
Circumscripția electorală: Nr. 35 Suceava
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 25.03.2025
Interpelare: Solicit trimiterea corpului de control al Primului Ministru la Ministerul Energiei având ca obiectiv cauzele diminuării rezervelor de gaz ale României și sancţionarea vinovaţilor
Domnule Prim-Ministru,
România avea rezerve de gaze naturale de 726 miliarde metri cubi. Cea mai mare parte a resurselor de gaze naturale ale României sunt situate în Transilvania, Moldova, Muntenia și Marea Neagră, aproximativ 75% din ele aflându-se în Transilvania, în special în județele Mureș și Sibiu.
De asemenea, România este obligată să importe gaze, în plin sezon rece, în condițiile în care cantitățile înmagazinate sunt mult mai reduse decât în alți ani. Deși mai avem aproape două luni de sezon rece în față, România a extras din depozite mai mult decât în întreg sezonul trecut. România a consumat din rezerve peste media din UE, gazele fiind folosite pentru necesarul intern, dar și pentru exporturi în Republica Moldova. În aceste condiții, și prețurile de pe piața Bursei Române de Mărfuri (BRM), au ajuns să fie tot mai crescute, mult mai mari decât pe piețele de referință europene.
În trei luni, depozitele din România au pierdut peste jumătate din cantitățile de gaze înmagazinate, arată datele Gas Infrastructure Europe. Mai exact, gradul de umplere a depozitelor de gaze este acum de 42%, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Anul trecut, la sfârșitul lui martie, adică la finalul sezonului rece, depozitele de gaze erau pline în proporție de 50%. Altfel spus, până acum s-au scos din depozite, în trei luni, mai mult decât în cinci luni, anul trecut. În condițiile în care prețurile cresc, refacerea depozitelor ar putea fi mai costisitoare decât anul trecut.
Prețurile la gaze au explodat în ultimele două săptămâni în România. Prețurile gazelor pe piețele europene se situează la cel mai mare nivel, în întreaga Europă, însă, în România, sunt mult peste media europeană.
Diminuarea rezervelor de gaz ale României reprezintă un atentat la siguranța națională a României. Solicit să-mi furnizați raportul Ministerului Energiei în legătură cu diminuarea rezervelor de gaz ale României și sancționarea vinovaților.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: La ce dată veți trimite corpul de control al Primului Ministru pentru analiza modului cum au fost diminuate rezervele de gaz ale României? Îl veți demite Ministrul Energiei, Sebastian Burduja dacă a fost afectată siguranța națională a României?
Comments are closed