Conform Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aproape 45% din suprafața totală a pădurilor județului Gorj urmează să fie incluse în arii naturale protejate, aspect ce implică un regim de protecție strictă asupra pădurilor în cauză.
Această mǎsurǎ aberantă nu doar ca are puterea de a afecta profund viața locuitorilor, viață care se desfășoară conform unor cutume bine înrădăcinate, ci această decizie are implicații majore asupra economiei locale, turismului și mijloacelor de trai ale locuitorilor din zonă.
Restricțiile impuse prin această măsură interzic nu doar exploatarea lemnului, ci și activități tradiționale precum culesul fructelor de pădure și al ciupercilor, elemente esențiale pentru subzistența multor familii din aceste zone.
De asemenea, nu cred ca e necesar să scot în evidență și să vă readuc în atenție faptul cǎ județul Gorj este profund afectat de reducerea activității CEO care a dus la o scădere dramatică a locurilor de muncă, gradul de sărăcie din județul Gorj accentuându-se în ultimii ani.
După cum vedeți seria deciziilor politice nefaste au ca efect principal deteriorarea nivelului de trai al populației.
Întreb, cum le vom spune gorjenilor, care au fost abandonați de Statul Român în repetate rânduri, că nu vor mai putea aduna câteva vreascuri pentru foc, fructe de pădure sau ciuperci?
Reprezentanții locali ai PSD au dat asigurări ca această situație nu va fi permisă, însă până în acest moment nu avem garanții în acest sens, iar simplele promisiuni nu ne fac să fim încrezători.
Este legitim să ne întrebăm:
Din ce cauză județul Gorj depășește cu mult procentul de 30% înaintat de Strategia Europeană privind biodiversitatea pentru anul 2030?
Cum am ajuns în situația în care județul Gorj a primit cel mai ridicat procent de suprafață de protecție?
De ce județul Gorj trebuie să ridice media națională?
Și ne întrebăm dacă procedura prin care au fost stabilite aceste suprafețe a fost viciată prin erori ori dacă este vorba despre rea-credință?
În calitate de deputat de Gorj, este de datoria mea să întreprind acțiunile necesare pentru protejarea traiului populației din Gorj, mai ales în contextul actual în care județul Gorj este cel mai afectat județ al Țării în ce privește prevederile PNRR asumate.
Este imperios necesară renegocierea prevederilor din PNRR în sensul micșorării suprafetelor de arii protejate propuse pentru județul Gorj.
Mǎ poziționez in sprijinul comunităților locale și voi solicita, pe cale oficială, analiza situației și identificarea soluțiilor de ameliorare a acestei probleme.
Comments are closed