De peste trei decenii, România este inexistentă pe scena diplomației internaționale, absența fiind rezultatul comportamentului slugarnic al politicienilor români în fața altor state. Lipsa de competență a celor care ar fi trebuit să reprezinte România la cel mai înalt nivel ne-a adus în punctul în care suntem excluși de la masa negocierilor.
Guvernul Ciolacu continuă să ne priveze de o reprezentare demnă la nivelul Ministerului de Externe și în noua legislatură. Asistăm constant, în ultima perioadă, la o serie de derapaje grave din partea actualului Ministru de Externe, domnul Emil Hurezeanu, care duc în derizoriu credibilitatea diplomației românești și afectează relațiile noastre cu partenerii internaționali. Domnul Hurezeanu nu s-a remarcat, pe parcursul carierei, prin reușitele diplomatice, ci mai degrabă prin eșecurile flagrante din perioada mandatelor sale. Cel mai elocvent caz este boicotarea aderării României la Spațiul Schengen de câtre Austria, stat în care ambasador al României era chiar actualul Ministru de Externe. Cu atât mai grav este faptul că îndeplineam condițiile de aderare de peste 10 ani de zile și în perioada în care domnul Hurezeanu își exercita funcția de ambasador, așadar nu era vorba nici măcar, în fapt, de o serie de negocieri, ci mai degrabă de o asigurare a respectării procedurilor. Cu toate acestea, domnul Hurezeanu s-a arătat lipsit de reacție și nu a susținut aderarea României la spațiul Schengen, deși deținea, din calitate de ambasador, destule pârghii pentru a facilita acest demers.
Din păcate, domnul Hurezeanu se remarcă în funcția de Ministru de Externe mințind flagrant în legătură cu presupusa sa discuție cu Richard Grenell, fostul ambasador al SUA în Germania. Deși a declarat că ar fi avut o întrevedere semnificativă cu acesta, realitatea este cu totul alta. Richard Grenell însuși a declarat că nu a existat o conversație reală între cei doi, ci doar un salut formal. Această încercare de a cosmetiza realitatea este nu doar jenantă, ci și periculoasă pentru imaginea României în relația cu Statele Unite ale Americii în mod particular și plan extern la modul general. Diplomația se bazează pe încredere, nu pe dezinformare și trucuri ieftine.
Mai mult decât atât, într-un gest care sfidează orice logică diplomatică, Emil Hurezeanu a considerat oportun să-l critice pe Elon Musk, un lider vizionar care joacă un rol esențial pe scena politică globală în noua administrație Trump. Într-un moment în care România trebuie să-și întărească relațiile externe și să adopte o atitudine responsabilă pe scena internațională, domnul Hurezeanu alege să se angajeze în conflicte inutile și dăunătoare. Faptul că Ministrul de Externe al României se află într-un dezacord față de opiniile altui participant la viața politică, nu garantează sub nicio formă calitatea de a formula acuze, cu atât mai puțin referințe la implicări în politica altui stat.
Totuși, ne întrebăm unde este diplomația pro-europeană despre care actuala guvernare vorbește atât de des. În timp ce domnul Emil Hurezeanu, reprezentant al statului român, defilează servil cu steagul Ucrainei în piept, clica globalistă în care se identifică evită să îi cheme la evenimentele internaționale. Președintele globalist al Franței, Emanuel Macron, nu a considerat oportună prezența unui reprezentant al României la summitul de la Paris, dovada faptului că masa negocierilor are, de ani buni, prea puține locuri pentru politicienii noștri umili. Unde ne-a adus acest comportament submisiv în fața decidenților externi? Cum poate fi servit interesul României și al românilor atunci când politica adoptată este cea de executant, care nici măcar nu ia parte la masa negocierilor?
Avem nevoie de un Minister de Externe care să promoveze cooperarea, nu antagonizarea partenerilor strategici. România nu-și poate permite să fie reprezentată de persoane care încurcă diplomația cu improvizația și politica externă cu un spectacol ieftin. Avem nevoie de oameni patrioți, pregătiți, capabili să gestioneze relațiile diplomatice cu capul sus și fără plecăciuni slugarnice și avem nevoie de o diplomație solidă și activă care să nu blocheze interesele statului Român în ordinele clientelei de partid. România trebuie, fără echivoc, să redevină un actor important pe scena politică internațională, un partener stabil în dezvoltarea relațiilor inter-statale și un garant al interesului național.
Comments are closed