Andrei-Emil Dîrlău – Interpelare – Ingerințele Franței în procesul electoral din România

Adresată: Domnul Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe

De către: Domnul Senator Andrei Emil Dîrlău

Circumscripția electorală: 1 Alba

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 12 martie 2025

Obiectul interpelării: Ingerințele Franței în procesul electoral din România

Stimate Domnule Ministru,

Miercuri 5 martie 2025 E.S. Dl. Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită la Curtea Constituțională a României, unde  a avut o întrevedere cu dl. Marian Enache, Președintele CCR.

Convorbirile au inclus și un schimb de idei pe teme de interes juridic.

Comunicatul de presă emis cu acest prilej menționează că E.S. Dl. Nicolas Warnery „a adresat un mesaj de susținere și solidaritate față de CCR în apărarea statului de drept, democrației și valorilor constituționale occidentale. Dl. Ambasador a exprimat susținerea și împărtășirea valorilor comune ale constituționalismului, ca parte integrantă din patrimoniul juridic al francofoniei și al celorlalte sisteme de drept care implementează valorile civilizației constituționale.”

La rândul său, dl. Marian Enache a spus că „este necesar să se edicteze, la nivelul statelor naționale și al UE, un set de reglementări juridice pentru disciplinarea, transparentizarea și controlul democratic al noilor sisteme și dispozitive informaționale în scopul prevenirii încălcării drepturilor și libertăților. În absența acestor reglementări, riscurile potențiale ale inteligenței artificiale pot avea un impact major pentru stabilitatea guvernării, protecția suveranității și securității statelor, și în sfera drepturilor omului.”

Această vizită constituie o implicare directă a Domnului Ambasador în funcționarea unei instituții-cheie din România, mai ales în momentul crucial când CCR joacă un rol esențial în alegerile prezidențiale. Și referirile la reglementarea internetului și sistemelor online ating un domeniu critic ce nu are de ce să caute într-o discuție cu ambasadorul Franței într-un moment ce vine după ce CCR a anulat alegerile din România tocmai invocând motivul unei așa-zise manipulări în mediul online.

Vizita a reprezentat o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relaţiile diplomatice dintre statele semnatare (art 41: Personalul diplomatic are datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului unde este acreditat).

Este evident că această vizită are loc ca o continuare a declarațiilor Domnului Președinte Emmanuel Macron privind „amenințarea rusă și amestecul Rusiei în alegerile din R. Moldova și România”. Adresându-se poporului francez, pe 5 martie 2025 președintele Franței a afirmat că „amenințarea rusă ne afectează pe toți. Rusia lui Putin manipulează alegerile în România și Moldova”, adăugând că Statele Unite, aliatul nostru, și-au schimbat poziția privind acest război, sprijinind mai puțin Ucraina”.

Amenințarea rusă afectează țările din Europa”, a declarat el, exemplificând cu acțiuni ostile ale Rusiei, printre care și manipularea alegerilor din România: „Rusia a transformat conflictul ucrainean într-un conflict global. Rusia președintelui Putin manipulează alegerile din România și Moldova”. „Această agresiune pare să nu cunoască frontiere.”

Observăm în această abordare diplomatică a Franței privind România o simplă preluare și reiterare a narațiunii oficiale de la București privind alegerile prezidențiale din 2024, fără ca aceasta să fie susținută de probe concrete, solide și transparente. Această reiterare repetitivă are loc prin asocierea continuă a României și Republicii Moldova cu cuvinte-cheie precum „amenințarea rusă, manipularea alegerilor, agresiune transfrontalieră, incertitudine politică”. Dincolo de impactul indirect și nedorit al imaginii diplomatice a României, „grija” manifestată de Republica Franceză, inclusiv la cel mai înalt nivel s-a transformat într-un amestec direct în afacerile interne ale României.

Nu este prima ingerință a președintelui Franței în procesul electoral din România. În decembrie 2024 președintele Emmanuel Macron o susținea public, în mod deschis pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

„Rezultatul acestui scrutin este important nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă. Mă bucur să-ți ofer sprijinul în această campanie. Cred că miza este viitorul României, dar alegerile sunt importante și pentru Europa”, i-a spus atunci președintele Macron Elenei Lasconi. Candidata USR i-a mulțumit președintelui Emmanuel Macron „pentru convorbirea deschisă, încurajări și susținerea oferită”.

Îl mai putem cita și pe ex-comisarul european Thierry Breton, tot din Franța.

Vorbind despre anularea alegerilor, Breton spunea: „Am făcut-o în România și o vom face și în Germania dacă va fi nevoie”. Era o confirmare explicită a imixtiunii Uniunii Europene în procesul electoral dintr-un Stat Membru UE – România.

Toate aceste imixtiuni sunt violări ale principiilor dreptului internațional privind neamestecul în treburile interne, dar și ale principiilor democratice ce stau la baza Tratatelor Uniunii Europene.

Având în vedere cele de mai sus:

  1. V-a înștiințat E.S. Dl. Ambasador Warnery în prealabil privind intenția de a efectua respectiva vizită la CCR și agenda sau temele de discuție? Dacă nu, de ce nu l-ați chemat pe E.S. Dl. Ambasador Warnery imediat după efectuarea vizitei pentru a-l întreba de ce nu a respectat cutumele diplomatice?
  2. Ați avut o discuție cu omologul Dumneavoastră Ministrul Europei și Afacerilor Externe al Franței pe tema respectivei transgresiuni a regulilor diplomatice uzuale?
  3. Cum explicați lipsa Dumneavoastră de reacție publică în urma acestui incident regretabil, dar și după repetatele imixtiuni ale Președintelui Franței în procesul electoral din România, prin declarații ce au devenit de notorietate globală?

Solicit răspuns scris în termen de 15 zile, conform Art. 179 din Regulamentul Senatului României.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]