Adresată:
Domnului Emil HUREZEANU, ministrul Afacerilor Externe
De către: Deputat Cosmin Ioan CORENDEA
Circumscripția electorală: Nr. 19 Giurgiu
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 18.02.2025
Obiectul interpelării: Solicitare răspuns cu privire la rolul MAE în cadrul Conferința de securitate de la München (MSC 2025) și neprezentarea României la întâlnire informală de la Paris
Stimate Domnule Ministru,
Subsemnatul Cosmin Ioan Corendea, în calitatea de Deputat al Alianței pentru Unirea Românilor și în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Deputaților, în conformitate cu art. 112 din Constituția României și potrivit art. 170, aliniatul (1), din Regulamentul Camerei Deputaților, răspunsurile care menționează că întrebările scrise, adresate membrilor Guvernului, se transmit deputatului în cel mult 15 zile, formulez prezenta:
Cu privire la funcția pe care o dețineți, raportat dispozițiile Legii nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, anume art. 46(2) coroborat cu art. 53 (1) lit f. cât și la reglementările din Hotărârea nr. 100/2004(*actualizată*) privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe , art. 2 ne specifică ce atribuții principale aveți, respectiv printre altele să apărați şi promovați pe plan extern interesele naţionale ale României.
Prin urmare, domnule ministru, analizând starea critică prin care trece România, totodată prioritizând și promovând interesele României la nivel internațional așa cum reiese și din reglementările legale antemenționate, în acest context, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Ce rol a avut MAE la Conferința de securitate de la München (MSC 2025)? Cine a reprezentat Romania? Ce întâlniri au avut loc, și cu ce parteneri? Ce rezultat concret și imediat are România, ca urmare a participării la conferința?
2. De ce România nu participă la întâlnirea informală de urgență convocată de președintele francez Emmanuel Macron la Paris luni, 17 februarie, în contextul întâlnirii președintelui Donald Trump, care vrea să negocieze cu președintele Vladimir Putin pacea în Ucraina? Cum se explica absența României, dar în același timp prezența Poloniei?
Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei chestiuni de importanță națională și internaționala!
Nu există răspunsuri