Gianina Șerban – Întrebare parlamentară – Monument istoric lăsat în paragină

Adresată:

Doamnei Natalia INTOTERO, ministrul Culturii

De către: Deputat Gianina ȘERBAN

Circumscripția electorală: Nr. 25 Ilfov

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 12.02.2025

Obiectul întrebării: Monument istoric lăsat în paragină

 

Stimată doamnă ministru,

Patrimoniul cultural al României este o moștenire lăsată de generațiile anterioare de români pentru cele viitoare, având la bază ideea că patrimoniul este un factor important pentru păstrarea identităţii valorilor culturale şi naţionale.

De asemenea, patrimoniul reprezintă o resursă importantă pentru creșterea economică, având potențialul de a restabili zonele urbane și rurale și de a promova turismul durabil. Ilfovul este astăzi un județ prosper, așezat lângă București, care din lipsa implicării autoritaților, are în prezent numeroase monumente istorice lăsate în paragină.

De curând am primit un număr semnificativ de petiţii de la cetățenii comunei Balotești, județul Ilfov, privind un monument istoric lăsat în paragină. Deși este unul dintre cele mai remarcabile monumente istorice de interes local LMI: IF-II-m-B15261, de ani de zile, conacul Bujoiu, se află într-o stare avansată de degradare, autorităţile locale având oportunitatea preluării domeniului cu potenţial investiţional turistic de agrement, inclusiv prin accesarea unor fonduri europene.

Din păcate, această oportunitate rămâne neexploatată de autorități, din lipsa unei viziuni clare de a prioritiza cultura. Avem toate mijloacele să nu ne pierdem istoria și cultura, însă autoritățile nu știu să le folosească sau mai degraba nu vor.

În consecință, ignoranța autorităților poate duce la pierderea identității culturale.

Așadar, doamnă ministru, având în vedere cele menționate, vă rog, să răspundeți în formă scrisă, la următoarele întrebări:

1. Ce proiecte aveți în derulare pentru restaurarea monumentelor istorice înjudețul Ilfov pentru anul 2025?

2. Câte proiecte au fost inițiate de Ministerul Culturii, privind modernizarea monumentelor istorice în ultimii 4 ani? Câte au primit o finanțare din fonduri europene?

3. Având în vedere preluarea mandatului de ministru al Culturii, ați identificat mecanisme de protejare și conservare a monumentelor istorice din țara noastră? Și, dacă da, care sunt acestea?

Solicit răspunsul în formă scrisă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]