Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Bursele identitare acordate elevilor români din Ucraina

Adresată:

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

Domnului Emilian-Horațiu HUREZEANU, ministru al Afacerilor Externe

Domnului Mihnea-Claudiu DRUMEA, Secretar de stat cu atribuții temporare de Secretar general al Guvernului

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 28.01.2025

Obiectul întrebării: Bursele identitare acordate elevilor români din Ucraina

 

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Stimate domnule Secretar de stat,

Se estimează că numărul populației școlare de origine română din Ucraina ar reprezenta aproximativ 57.000 de elevi, adică aproximativ 14% din corpul social al minorității române. Doar 39% dintre acești copii sunt instruiți în limba maternă română, pe când 61% din copiii români sunt instruiți în limba ucraineană, în condițiile în care statul ucrainean stimulează prin diferite mijloace înscrierea copiilor români în școlile și clasele cu predarea în limba ucraineană și încurajează refuzul unei părți a copiilor români de a se înscrie în școlile și clasele cu predarea în limba maternă.

Românii reprezintă numeric a doua minoritate națională (după cea rusă) și prima minoritate neslavă din Ucraina. Cu toate acestea, ea dispune de un număr cu mult mai mic de instituții de învățământ în comparație cu alte minorități, cum ar fi cea maghiară, de circa trei ori mai mică numeric.

România a decis să instituie un Program strategic multianual de burse identitare pentru elevii etnici români din Ucraina (și alte state), care studiază în școli cu predarea în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă
maternă.

Observăm din presă, din discuțiile cu reprezentanții minorității române din Ucraina, ai mediului asociativ românesc din această țară, precum și din corespondența cu diverse instituții ale statului român că derularea Programului strategic multianual de burse identitare pentru elevii din Ucraina întâmpină, în mod ciudat, un șir de dificultăți care depind exclusiv de statul român. Întârzierile în ceea ce privește acordarea burselor identitare constituie un factor destimulator pentru înscrierea copiilor români în școlile sau clasele cu predarea în limba română.

Având în vedere cele expuse mai sus și ținând cont că până la încheierea anului școlar din Ucraina au mai rămas 4 luni de zile, vă rugăm respectuos să ne comunicați în scris, punctual, printr-un răspuns coordonat interinstituțional:

1. Care este numărul de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina la începutul sau pe durata anului școlar curent 2024-2025.

2. Câți elevi români din Ucraina au beneficiat de burse identitare acordate de statul român în anii școlari anteriori de când se aplică Programul strategic multianual de burse identitare pentru elevii etnici români din Ucraina (și alte state). Câte unități școlare și din câte localități sunt vizate în cazul acestor burse acordate.

3. În ce dată au fost inițiate demersurile către partea ucraineană pentru obținerea „acordului” acesteia pentru acordarea burselor identitare elevilor români în anul școlar 2024-2025 și când a parvenit răspunsul părții ucrainene.

4. Dacă ați inițiat deja sau nu demersurile necesare pentru acordarea de burse identitare elevilor români din Ucraina în anul școlar 2025-2026, care va începe peste 7 luni.

5. De ce sprijin din partea Parlamentului au nevoie Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru a putea face față obligațiilor privind acordarea în timp util a burselor identitare pentru elevii români din Ucraina.

6. În ce alte state în care există comunități istorice românești, altele decât Ucraina, le-au fost acordate burse identitare elevilor români în anul curent de învățământ sau în anii de învățământ anteriori. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să indicați numărul de burse acordate defalcat pe fiecare stat aparte. În eventualitatea unui răspuns negativ la acest punct al întrebării noastre parlamentare, vă rugăm să arătați motivele temeinice ale omisiunii/inacțiunii Guvernului României aflate în contradicție cu angajamentele asumate oficial prin Programul de guvernare 2020-2024.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]