Adresată: Domnului Nicolae CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României
De către: Doamna Raisa ENACHI, deputat circumscripția electorală nr.39 Vaslui
Obiectul interpelării: OMV Petrom
Stimate domnule Prim-ministru,
Compania OMW Petrom a avut cel puțin două întâlniri cu dumneavoastră, domnule Nicolae Ciucă, în urma cărora taxa de solidaritate, pe care această companie trebuia să o plătească, și care ajungea la suma de 1 miliard de euro, a scăzut, subit, la aproximativ 300 milioane de euro. Chiar președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului amendamentul coaliției prin care era specificat că și OMV Petrom este printre companiile vizate, invocând pretextul unor dispoziții ce nu ar fi fost suficient de clare. Guvernarea PSD-PNL-UDMR nu a dat explicații pentru acțiunile sale de a vota noile prevederi, în ciuda faptului că, inițial, erau de acord ca OMV Petrom să plătească suprataxa maximală, bani care ar fi putut fi utilizați în folosul românilor.
În anul 2022, profitul companiei OMV Petrom a fost de 10,3 miliarde de lei și, cu toate acestea, guvernarea PSD-PNL-UDMR dorește să impună o taxă mult mai mică față de taxa pe care celelalte companii, care produc și rafinează țiței o plătesc. OMV a procesat o cantitate de 4,2 milioane de tone de petrol pentru care este taxat doar cu 25% din suma pe care ar fi trebuit să o plătească drept taxă de solidaritate. De unde credeți că se extrage tot acest petrol, dacă nu din Marea Neagră, din zăcămintele României?
Domnule Prim-ministru, dumneavoastră vă revine misiunea de a proteja și apăra interesele românilor și, în această ordine de idei, vă rog să-mi precizați:
- De ce OMV Petrom este exceptat de la plata taxei de solidaritate? Pe baza căror criterii s-a făcut această excepție, luând în considerare că profitul pe anul trecut a fost cu mult mai mare față de anii anteriori?
- În condițiile în care OMV Petrom nu este obligat să plătească suma întreagă a taxei de solidaritate, de ce nu se ia în calcul scăderea prețului combustibilului?
Nu există răspunsuri