Dan Tanasă – întrebare către M.A.I. – Situația angajaților din Ministerul Afacerilor Interne

Către: Domnul Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Situația angajaților din Ministerul Afacerilor Interne

Stimate domnule Ministru,

        Responsabilitatea principală al Ministerului Afacerilor Interne este aplicarea legii și menținerea ordinii publice, gestionarea situațiilor de urgență și protecția cetățenilor și bunurilor acestora. Periodic M.A.I publică posturi disponibile în cadrul său și locuri în instituțiile de instruire a personalului, pentru a obține resursă umană ca fiind: polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, precum specialiști în domenii specifice precum, criminaliști, medicină legală etc.

        Astăzi România se confruntă cu un deficit considerabil în ceea ce privește pesonalul din cadrul M.A.I în special în poliție. Cea mai răspândită cauză se presupune a fi emigrarea masivă a forței de muncă, pentru că tinerii pregătiți în domeniul aplicării legii și al securității publice, părăsesc țara în căutarea unui trai mai bun. Putem să ne întrebăm, oare de ce se caută o viața mai bună în străinătate dacă avem totul în țară?

        Procesul de angajare în M.A.I este foarte complex și prelungit, candidații trebuie să corespundă cerințelor fizice și psihologice, iar în momentul atribuirii statutului de elev în cadrul Academiei de Poliție sau a Școlilor de instruire, și până la momentul angajării propriu spuse, se lovesc de o serie de probleme interne. Posturi de conducere blocate de ani de zile, salarii scăzute, condiții de muncă grele și ore suplimentare, condiții deplorabile în unele unități ale școlilor de poliție, dotări precare la posturile din zona rurală.

        Unele unități de instruire au o serie de probleme grave, precum camere de cazare insuficient de spațioase, cu igienă precară și cu condiții de luminozitate și ventilație necorespunzătoare. În același timp, acele unități dispun de echipamente învechite sau nu dispun de ele, alimentație de o calitate redusă și acces limitat la resurse educaționale. Este de importanță iminentă ca școlile de poliție să investească în facilități și să asigure condiții la cele mai înalte standarde pentru pregătirea viitorilor polițiști.

        Un element foarte important care duce la deficitul personalului din M.A.I, este salariul scăzut în raport cu muncă grea și periculoasă. Mecanismul care duce la o distribuire inadecvată a resurselor și salariilor pentru angajații din forțele de ordine. În același timp, concursurile pentru posturile din ierarhia superioară, sunt adeseori lipsite de transparență.

În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum explicați blocajele în ceea ce privește avansarea personalului din forțele de ordine?

2. Din ce cauză salariile personalului din cadrul M.A.I rămân aceleași în ciuda bugetelor mari și nu se aplică în mod unitar prevederile Legii-cadru 153/2017?

3. Care este bugetul pentru anul 2023 și ce parte din acesta va fi direcționat către salariile agenților și ofițerilor?

4. Ce programe sau politici există în 2023 pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă a polițiștilor și pentru a-i motiva să rămână în serviciu pe termen lung?

5.  Câți ofițeri sunt astăzi angajați în cadrul Poliției Române și câți subofițeri? Câte posturi de subofițer vor mai fi scoase la concurs în anul 2023? Care este deficitul de personal cu care se confruntă astăzi Poliția Română?

6. Care este suma alocată anual pentru salarizarea ofițerilor din Poliția Română și care este cuantumul alocat pentru plata salariilor subofițerilor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]