Către: Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
Bogdan AURESCU, Ministrul afacerilor externe
De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat, circumscripția electorală nr. 39, Vaslui
Subiectul întrebării: Cum sunt protejate familiile românilor în fața abuzurilor autorităților din Germania?
Stimată Doamnă Ministru,
Stimate Domnule Ministru,
Familia formată din bărbat și femeie este o formă tradițională de familie, în care doi adulți de sex opus conviețuiesc împreună și își asumă rolurile de părinți sau parteneri într-o relație de iubire și respect reciproc. Această formă de familie este cunoscută sub denumirea de familie nucleară și este considerată ca fiind idealul familial. În această formă de familie, bărbatul și femeia sunt considerați părinți naturali ai copiilor lor, deoarece ei sunt capabili să conceapă și să nască copii biologici.
Rolul familiei este de a oferi suport emoțional, social și financiar membrilor săi, de a îngriji și proteja copiii, de a transmite valorile și tradițiile culturale și religioase și de a ajuta la dezvoltarea personală și a identității individuale a fiecărui membru.
Stimată doamnă ministru, stimate domnule ministru, în urma unei sesizări primite la adresa electronică oficială din partea domnului Alexandru-Valentin Cernat domiciliat la adresa 44137 Dortmund, Germania, vă rog să îmi precizați dacă autorităților române au competențe în soluționarea acestui caz, iar în cazul unui răspuns afirmativ, care sunt acestea? Pe această cale, vă mai adresez o serie de întrebări:
- Sunteți în cunoștință de cauză că această situație, precum cea a familiei Cernat, nu este singulară și că mai există familii de români care au trecut prin hărțuirea autorităților din Germania sau Norvegia? Știți care sunt criteriile care stau la baza acestor hotărâri ale autorităților străine de a le lua copii de către Jungedamt sau instituții similare?
2. Considerați că modelul aplicat de către autoritățile străine pentru minorii care provin din familii de români, care nu au posibilitatea de a se apăra corespunzător în alte state, va fi aplicat și în România, dacă Legea nr. 145/2023 privind organizarea activități de prevenire a separării copilului de familie va fi promulgată și publicată în Monitorul Oficial al României?
3. Sunt foarte mulți copii români care în momentul de față locuiesc în alte țări europene, iar astfel de situații, precum cea prezentată, vor apărea în continuare, având în vedere că românii emigrează în număr tot mai mare din cauza actualei guvernări. Vă rog să îmi comunicați ce instituție a statului român se va implica pentru a supraveghea acești copii, pentru a nu le fi încălcate drepturile și cine va acorda suport juridic și consiliere psihologică familiilor abuzate?
Nu există răspunsuri