Dumitrina Mitrea – întrebare către Guvernul României – Clarificări privind Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.79/2022 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale

Adresată: Domnului Prim-ministru al Guvernului României,

               Nicolae-Ionel CIUCĂ

De către:  Dumitrina MITREA,

                Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț

Data: 10.05.2023

Obiectul întrebării: Clarificări privind Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.79/2022 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale

                                   Stimate Domnule Prim-ministru,

          Având în vedere situația generată de conflictul armat din Ucraina, care a condus la adoptarea de către Uniunea Europeană a unor măsuri restrictive complexe la adresa Federației Ruse, ce vizează, printre altele, restricții în domeniile financiar-bancar, transporturi, energie, comerțul cu tehnologii și produse sensibile, precum și desemnări de persoane și entități responsabile, față de care se aplică măsuri de blocare a fondurilor și a resurselor economice, restricții de călătorie sau măsuri sectoriale.

           În acest context, aplicarea măsurilor restrictive adoptate de Uniunea Europeană implică blocarea fondurilor și a resurselor economice inclusiv ale celor controlate de persoane și entități desemnate, în această situație aflându-se și persoane juridice din România cărora activitatea economică le-a fost blocată, generând dificultăți de aprovizionare cu materii prime și materiale și afectând piețele de desfacere a produselor și serviciilor.

        Pe fondul celor expuse, actul normativ a avut ca baza de fundamentare faptul că neadoptarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul economic ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra persoanelor juridice și angajaților acestora, întrucât conflictul armat din Ucraina influențează piața forței de muncă, impunându-se acordarea unor derogări de la regimul sancționatoriu, contribuind, astfel, la reducerea efectelor sociale negative, aceste elemente vizând un interes public și constituind o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, cât și pentru asigurarea punerii în aplicare eficientă de către România a măsurilor restrictive autonome ale Uniunii Europene.

        Ținând cont de cele mai sus expuse anterior, aspecte care au stat la baza emiterii de către Guvern a OUG 79/2022 privind acest context, OUG ce se află pe circuitul legislativ al Camerei Deputaților, în calitate de deputat pentru a fi total informată în vederea exercitării cu celeritate a prerogativei de vot, vă solicit să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este lista persoanelor juridice din România a căror activitate le-a fost blocata în acest context, aflate în regim sancționatoriu ca urmare a măsurilor restrictive autonome ale Uniunii Europene?
  2. Cum vor fi desemnați supervizorii „Sistemului de supraveghere” și ce competențe profesionale vot fi necesare pentru a putea să desfășoare această activitate?
  1. Care au fost criteriile de stabilire a remunerației supervizorului care va supraveghea activitatea entităților juridice aflate în regim sancționatoriu?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Guvernul Ciolacu nu doar că a condus țara către colaps economic, dar a transformat România […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra unui nou abuz grav al lui Marcel Ciolacu, […]
Mihai Enache, liderul deputaților AUR, invită românii la mitingul organizat sâmbătă, 1 martie, pentru demiterea […]
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a afirmat că moțiunea de cenzură va fi depusă săptămâna […]