Albișteanu Mihail și Ivănuță Cristian – întrebare către Ministerul Educației – Demersul Institutului Național de Sănătate Publică pentru colectarea de date cu privire la creșterea și dezvoltarea copiilor din școlile primare

Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației

De la: Mihail ALBIȘTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUȚĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași

Subiectul întrebării: Demersul Institutului Național de Sănătate Publică pentru colectarea de date cu privire la creșterea și dezvoltarea copiilor din școlile primare

Stimată doamnă Ministru,

        Institutul Național de Sănătate Publică desfășoară, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, o inițiativă ce vizează colectarea de date cu privire la creșterea și dezvoltarea copiilor din școlile primare. Acest demers implică măsurarea și cântărirea elevilor. Bineînțeles, această inițiativă nu ar trebui întreprinsă în absența informării prealabile urmată de acordul expres al părintelui sau al tutorelui. Însă, în acest caz, este necesară exprimarea refuzului de a participa la acest demers, deci un refuz expres, iar nu un acord expres în acest sens, participarea realizându-se în baza acordului tacit (părintele sau tutorele care nu refuză inițiativa va fi considerat acceptant). O altă problemă vizează și necesitatea justificării refuzului participării prin expunerea motivelor pe care se fundamentează refuzul.

     După cum am precizat deja, o astfel de inițiativă ar fi trebuit să presupună un acord expres al părintelui, tutorelui, exprimat în urma unei informări prealabile, iar nu un acord tacit.

     De asemenea, prin chestionarul adresat părinților/tutorilor elevilor se urmărește obținerea unor date și informații care se încadrează în sfera vieții private, solicitarea acestora neputând fi justificată decât prin invocarea unor motive temeinice și detaliat prezentate, în caz contrar un asemenea demers ar putea fi considerat o imixtiune în sfera vieții private.

Având în vedere cele expuse mai sus:

  1. Ce măsuri veți întreprinde pentru modificarea condiționării participării la o astfel de inițiativă, astfel încât participarea să se poată realiza în baza unui acord expres, obținut în urma unei informări prealabile, iar nu în baza acordului tacit?

În situația în care această modificare nu se poate realiza, ce măsuri veți întreprinde pentru stoparea acestei inițiative?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]