Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Care este data la care România va aplica noua legislație adoptată de Parlamentul European care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru veniturile românilor?

Adresată: Domnului Nicolae CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României

De către:  Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin

circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul interpelării: Care este data la care România va aplica noua legislație adoptată de Parlamentul European care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru veniturile românilor?

Domnule Prim-ministru,

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 10-20 martie 2023. Cercetarea sociologică arată un uriaș val de pesimism în rândul românilor care se declară dezarmați în fața creșterii alarmante a inflației care duce la o explozie a prețurilor la bunurile și serviciile de bază. Respondenții au fost solicitați să indice care sunt principalele două probleme ale României, de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență.
Astfel:

– 93% din respondenți susțin că sunt foarte afectați și afectați de creșterea prețurilor,

– 91% din respondenți se așteaptă ca în următoarele luni prețurile să continue să crească la alimente,

– 89% din respondenți susțin că se așteaptă ca pe viitor să continue să crească prețurile la carburanți,

– 86% cred că se așteaptă să existe creșteri de prețuri la energie,

– 85% susțin că se așteapta că în următoarele luni să creașcă costurile la întreținere

Prima problemă:

Nivelul de trai, pensiile, salariile – 30%

Economia, criza economică/financiară – 21%

Prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei – 17%

Sănătatea, pandemia – 8%

Corupția, hoția – 6%

Educația – 6%

Războiul, armata, siguranța națională – 5%

Locurile de muncă – 4%

Instabilitatea, criza politică – 2%

A doua problemă:

Prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei  – 30%

Nivelul de trai, pensiile, salariile – 13%

Corupția, hoția – 12%

Sănătatea, pandemia – 9%

Economia, criza economică/financiară – 8%

Educația – 8%

Războiul, armata, siguranța națională – 7%

Locurile de muncă – 7%

Instabilitatea, criza politică – 4%

Întrebați despre cât de mulțumiți sunt de modul în care gestionează Guvernul criza energetică, respondenții se declară în proporție de 80% nemulțumiți și foarte nemulțumiți. În ce privește mersul direcției țării, 74% consideră că direcția este greșită și doar 19% indică o direcție bună.

Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE, care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.  In Planul Național de Redresare și Reziliență( PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii la prețuri reale. 

            Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.

            Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim, dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

          Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.

         Creșterea economică din anul 2022 bazată pe consum, în ciuda infației de 16%, nu a fost distribuită echitabil românilor prin bugetul aprobat pentru anul 2023. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut și, cu toate astea, ați menținut pensiile speciale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat.                                                                  

  Indexarea acordată deja nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îî menține sub pragul sărăciei. În aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.

             Indexările acordate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. Uniunea Europeană impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei”.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare: Care este data la care se va aplica, în Romania, noua legislație adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022 privind corelarea veniturilor românilor cu un cos de bunuri si servicii la prețuri reale?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]