Titus Păunescu – întrebare către M.A.P.N. – Clarificări despre activitatea Institutului Cantacuzino

Către: Domnul Angel TÎLVĂR, Ministrul Apărării Naționale

De la: Domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA

Subiectul întrebării: Clarificări despre activitatea Institutului Cantacuzino

Stimate domnule ministru,

De peste 13 ani, Institutului Cantacuzino nu a mai produs niciun vaccin, iar șansele ca cel mai cunoscut institut producător de vaccinuri din România să-și reia activitatea sunt aproape nule.

Institutul Cantacuzino, a fost lăsat în paragină de autorități și ajuns o ruină atunci când s-a decis preluarea sa de către MApN, în anul 2017, cu promisiunea reluării producției de vaccinuri „într-un timp foarte scurt, minim 2 ani” – după cum se specifica în presa vremii.

Cum de mai bine de cinci ani Institutul nu a dat semne că ar mai fi în viață, vă rog să îmi răspundeți următoarelor întrebări:

  1. Care sunt motivele pentru care preparatul imunomodulator Polidin nu a reintrat în producție, cu toate că acest lucru era preconizat să se întâmple pentru luna august a anului 2022? Vă rog să îmi detaliați eventualele dificultăți administrative ori științifice apărute, precum și să nominalizați persoanele direct responsabile pentru întârzierea procedurii de reluare a producției.
  2. Institutul de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale, de la Ministerul Sănătății, în decembrie 2017. La acea vreme, se promitea producția de vaccinuri „într-un timp foarte scurt, minim doi ani”. De ce nu s-a reluat producția de vaccinuri? Cine este vinovat pentru acest lucru?
  3. Cum toate proiectele de cercetare ale Institutului Cantacuzino sunt finanțate de Ministerul Apărării Naționale, vă rog să îmi precizați care sunt sumele pe care Ministerul le-a investit până acum, de la preluarea Institutului, defalcat, pe proiecte de cercetare.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]