Către:Sebastian Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: ANCOM – nivelul de salarizare este secret
Stimate Domnule Ministru,
Știind că una dintre priorităţile guvernării PNL la nivel declarativ este definitivarea reformei digitalizării și că cea mai importantă investiţie în domeniul transformării digitale este în valoare de peste o jumătate de miliard de euro, atragem atenția că asemenea proiect și asemenea sume trebuie cheltuite cu personal calificat, nu cu activiști de partid. Printr-un Memorandum adoptat de Guvern, ANCOM a fost desemnată drept autoritatea care va răspunde de întregul domeniu al digitalizării! În aceste condiții, s-ar presupune că e o instituţie cu adevărat independentă de factorul politic! Având în vedere că, în luna mai a.c. urmează să expire mandatul actualului președinte ANCOM și, potrivit legii, Parlamentul trebuie să declanșeze procedura de numire a altui președinte. ANCOM se confruntă cu probleme majore de fond, precum politizarea funcţiilor de conducere executive, în special cu membri ai PNL (unii extrem de implicaţi politic). Considerați normală numirea unor directori cu carnet de partid, activişti notorii într-o autoritate de control pe atâtea domenii?
De asemenea, trebuie amintită existența unor suspiciuni privind angajaţii care au firme în domeniile reglementate şi controlate de ANCOM ( în special pe zona pieţei echipamentelor electronice). În urmă cu mai bine de un an de zile s-a convenit că va fi realizată o raportare cu toţi salariaţii care deţin firme private sau sunt acţionari (și se va analiza dacă sunt sau nu incompatibili, dar nu s-a dezvăluit public nimic în acest sens!).
Prin urmare, vă întreb, domnule ministru, ce măsuri au fost luate pentru verificarea acestor suspiciuni?
Numărul salariaţilor neproductivi la sediul central s-a majorat nejustificat, existând zeci de poziţii de consilieri sau referenţi despre care nimeni nu ştie cu ce se ocupă, iar salariile sunt uriaşe raportat la sarcinile concrete de serviciu.
Prin urmare, solicit să transmiteți grila de salarizare al angajaților și numărul de posturi ocupate în minister fără concurs și care nu au studii în legătură cu acest domeniu de activitate.
În altă ordine de idei, vă rog să comentați știrea apărută în spațiul public conform căreia domnul Director General provizoriu, Florin Valentin Ştefan de la Poșta Română a numit în echipa managerială formată din 9 persoane, apropiați din partidul pe care îl reprezentați, apoi a semnat un ordin intern prin care nivelul salariilor acestora este de 30.000 de lei plus bonusuri de performanță, în timp ce un simplu angajat este retribuit cu un salariu minim pe economie, chiar dacă are responsabilități mari și are sarcini de serviciu în plus datorită distribuirii cardurilor de energie, dar și a plăților facturilor de energie care se fac prin intermediul poștei. Vi se pare corect ceea ce se întâmplă cu Poșta Română, plătită din bani publici?
Vă întreb, domnule ministru, ce măsuri concrete ați întreprins de când ați preluat acest portofoliu pentru eficientizarea activității instituțiilor subordonate Dvs.?
Nu există răspunsuri