Modelul după care funcționează administrația publică din România în prezent nu este sustenabil. O dovadă în acest sens este chiar criza economică generată de gaura bugetară, dar și de faptul că statul cheltuie sume uriașe cu pensiile speciale și cu sinecurile din aparatul administrativ.
Soluția există pentru a reduce risipa din bugetul național: reorganizarea teritorială și, implicit, reforma administrativă, care să reducă numărul instituțiilor statului român cu două treimi.
Pentru a pune capăt actualului model deficitar este nevoie de asumarea unei reorganizări teritorial-administrative profunde la nivel național. Acest lucru trebuie asumat drept un proiect de țară pentru România, care să fie susținut de toate partidele politice și societatea civilă.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri au dat un semnal clar în acest sens în momentul în care au solicitat autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării prin reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15 și redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține propunerea formulată de CCIR, acesta fiind un punct esențial în cadrul programului de guvernare al AUR pentru eficientizarea administrației publice. Însă, pe lângă reforma teritorial-administrativă a României, AUR va veni și cu alte măsuri care vor conduce la eficientizarea statului român, dar și la depolitizarea instituțiilor publice.
Aceste soluții reprezintă un proiect concret pentru ca România să iasă din criza bugetară, economică și socială în care se găsește în acest moment. Totodată, este un pas pentru a pune capăt blocajului administrativ în care ne aflăm.
PSD, PNL, UDMR și USR ne spun doar cum nu se pot pune în practică aceste soluții de care România are nevoie. În schimb, noi, cei din AUR, susținem că trebuie făcute de urgență aceste modificări în structura teritorial-administrativă a României, pentru că țara nu va mai rezista mult în situația actuală.
3 Responses
Nu suntem deacord cu aceasta reorganizare.Asta v-a duce la ruperea României.Asta vor ungurii.
Exact același lucru îl vrea și Orbán, premierul Ungariei.
Folosind acest raționament tembel Statele Unite ale Americi ar trebui reduse la 10 regiuni, Germania federală la trei landuri iar Japonia la două prefecturi. Orice on cu minte și suflet românești își dă seama că reorganizarea asta pute de la o poștă a regionalizare pas cu pas. Or fi bune și economiile la ceva dar nu în vremea acestei răscruci revizioniste care ne înconjoară din toate părțile.