Raisa Enachi – declarație politică – Cum arată astăzi școala, va arăta mâine Țara!

Cum arată astăzi școala, va arăta mâine Țara!

       Ne dorim o țară educată și, cu toate acestea, permitem acte de agresiune în școli. Este o problemă la nivel național, de la agresiuni verbale în rândul elevilor, la agresiuni fizice față de profesori. Datorită libertății de gândire prost înțelese, elevii consideră, din oricare motiv, că li se cuvin anumite drepturi, dar și că  li se permit încălcarea unor drepturi de conduită în unitățile de învățământ. Cele mai multe acte de acest tip au loc în învățământ liceal. Amintim, aici, ultimul caz șocant ce a avut loc într-o unitate de învățământ, când un elev de doar 16 ani și-a înjunghiat profesoara dintr-un motiv banal. Acest lucru este inadmisibil! Trebuie gândit un sistem de prevenire, pentru ca atât profesorii, dar și elevii să se poată simți în siguranță în școli!

În perioada de adolescență, copii pot fi foarte emotivi, iar unii dintre aceștia nu își pot controla emoțiile, devenind mult mai agresivi. Acest lucru a fost sesizat atât de profesori, cât și de polițiști, care consideră că aceste comportamente agresive sunt și o consecință a claustrării din pandemie – peste 8000 de cazuri de agresiuni, făcute de minori, au fost înregistrate anul trecut, spre exemplu. Acțiunile acestora sunt puse adesea pe seama tulburărilor psihice, a depresiilor. Aceste condiții, într-adevăr, prezintă o problemă reală, ce poate avea consecințe grave, cu victime, precum în cazul profesoarei de japoneză. Tocmai de aceea, ar trebui să fie un consilier în fiecare școală care să aibă cunoștințe de psihologie comportamentală, la care elevii să poată apela cu încredere.

Noțiunea de libertate este interpretată greșit de anumiți elevi, regulamentul de conduită interioară este încălcat, iar aceste fapte se răsfrâng în sistem. Unitățile de învățământ ar trebui să fie un spațiu sigur, lipsit de agresiuni, bullying, însă, la noi, este foarte puțin probabil ca acest lucru să fie posibil, sau, cel puțin, nu în viitorul apropiat. Iar vina este împărțită între autoritățile competente, părinți și elevi. Spre exemplu, unii dintre părinți sunt total împotriva aparatelor de scanare, găsind acest lucru jignitor. Nici elevii nu sunt de acord ca aceste acțiuni, care par severe pentru vârsta lor, să fie adoptate, cu toate că ar fi doar pentru sporirea siguranței tuturor! În cazul în care aveți un adolescent, nu ați vrea să îl știți în siguranță? Toată această nepăsare ar putea cauza decesul unei persoane! Nu putem permite elevilor cu probleme de comportament să facă alte victime, trebuie gândită această problemă în profunzime, pentru a identifica vinovatul în astfel de cazuri și, desigur, trebuie de găsit soluții.

Ministerul Educației ar trebui să găsească soluții de prevenire, să lupte mai mult să fie adoptate niște măsuri, nu doar să afirme că trebuie tras un semnal de  alarmă! Sistemul educațional actual este depășit, și nu pare să se întâmple ceva care să diminueze aceste situație. Nu este primul caz de acest gen și, cu siguranță, nu va fi ultimul, dacă nu vor fi luate măsuri drastice! Violența în școli este de neacceptat și nu trebuie trecută cu vederea, dacă vrem o conviețuire armonioasă, dacă vrem să fim o societate civilizată!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]