Dumitrina Mitrea – Lege pentru completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

          În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatorispre dezbatere și adoptare.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, avizele Consiliului Legislativ, Consiliului Economic și Social și al Băncii Naționale a României, precum și punctul de vedere al Guvernului.

Totodată, în temeiul art. 113 alin. (1) din Regulamentul Senatului, solicităm adoptarea propunerii legislative în procedură de urgență.

INIȚIATOR:

DEPUTAT:  GEORGE-NICOLAE SIMION    

DEPUTAT:   DUMITRINA MITREA                      

EXPUNERE DE MOTIVE

Stabilirea prețului contractului într-o monedă străină este de natură a crea un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, mai exact între profesioniști și consumatori. În cazul în care moneda națională se depreciază față de moneda în care a fost stabilit prețul contractului, profesionistul beneficiază de o creștere nemeritată a veniturilor, în timp ce consumatorul este pus într-o situație dificilă, fiind nevoit să facă față unor creșteri neașteptate ale cuantumului datoriilor, de cele mai multe ori acesta neavând cunoștințe economice.

Un exemplu în acest sens a fost criza economică mondială din 2008, când din cauza utilizării unei monede străine (e.g., francul elvețian – CHF) în contractele încheiate cu consumatorii, aceștia din urmă au suportat toate consecințele negative cauzate de creșterea accelerată și imprevizibilă a cursului valutar, ajungând să plătească, în unele cazuri, chiar și triplul sumelor datorate inițial, fiind deseori executați silit de către creditori.

Toate acestea au afectat o parte semnificativă a populației, conducând, printre altele, la afectarea  stabilității financiare a economiei naționale.

Tocmai din această cauză, se impune completarea Legii nr. 193/2000, în sensul interzicerii profesioniștilor să stabilească prețul într-o monedă străină, în mod direct sau indirect, în contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Astfel, profesioniștii nu vor mai putea stabili prețul într-o monedă străină, ci vor trebui să îl exprime în mod expres și direct în moneda națională, încă de la data încheierii contractului.

De asemenea, propunerea reglementează excluderea posibilității de a stabili prețul în echivalentul în lei a unei sume într-o monedă străină.

Interzicerea stabilirii sau raportării prețului la o monedă străină în contractele încheiate între profesioniști și consumatori ar oferi o protecție mai mare consumatorilor și ar contribui la o mai mare stabilitate financiară a acestora și, implicit, a economiei naționale.

Mai mult decât atât, includerea acestei reglementări în legislația specifică protecției consumatorilor este justificată și sub aspectul că va asigura acestora posibilitatea de a contesta în instanță eventualele abuzuri comise de profesioniști, fără a fi nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare nejustificate (ce sunt cauzate, de altfel, de reaua-credință a profesioniștilor), față de prevederile legale în materie de taxe judiciare de timbru, care prevăd scutirea cauzelor cu acest obiect de la plata taxelor.

Prin urmare, completarea legii privind clauzele abuzive este de interes public și trebuie luată în considerare, motiv pentru care vă solicit adoptarea prezentei propuneri legislative.

INIȚIATOR:

DEPUTAT:  GEORGE-NICOLAE SIMION          

DEPUTAT:   DUMITRINA MITREA                    

Lege pentru completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Art. 1 –  După art. 7 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543 din 3 august 2012, se introduce un nou articol, art. 71, care va avea următorul cuprins:

Art. 71 -În contractele dintre profesioniști și consumatori este interzisă stabilirea prețului în altă monedă decât moneda națională.”

Art. 2 – După litera t) de la punctul (1) din anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, se introduce o nouă literă, lit. ț), care va avea următorul cuprins:

„ț) – stabilesc prețul contractului într-o altă monedă decât moneda națională; prin stabilirea prețului într-o altă monedă decât moneda națională se înțelege și stabilirea prețului în lei, ca echivalent al unei sume stabilite într-o monedă străină ”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]