Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Retragerea producției “Adevăruri despre trecut” din grila Televiziunii Române

Adresată: Domnului Președinte-Director General – Dan Cristian Turturică, SRTV

De către Domnul senator: Costea Adrian

Circumscripţia electorală: 23, Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 05.04.2023

Obiectul întrebării:   Retragerea producției “Adevăruri despre trecut” din grila Televiziunii Române

Stimate domnule Președinte-Director General,

Fac această intervenție din poziția de senator, dar și din calitatea de profesor de istorie, respectiv reprezentant al unei generații care nu a cunoscut dictatura.

În luna septembrie 2022, emisiunea “Adevăruri despre trecut” nu a fost inclusă în grila de toamnă în urma unei somații a CNA cu privire la un episod despre femeile din fosta Securitate. O sancțiune discutabilă, ce a fost aplicată la presiunea unei campanii negative pornite în mass-media.

Cunoscând rolul noilor media și impactul pe care această producție l-a avut pe YouTube, consider că a fost o decizie luată în detrimentul postului public de televiziune. “Adevăruri despre trecut” era cea mai populară producție a TVR de pe YouTube, ceea arăta că se bucura de interesul unui public tânăr.

 În șapte ani de existență, “Adevăruri despre trecut” a relevat într-un mod profesionist aspecte privind viața pulică din timpul regimului comunist. Tinerii care au deschis ochii într-o lume liberă au descoperit prin intermediul emisiunii traumele unei societăți subjugate de dictatură.

Suprimarea unei emisiuni este un precedent periculos și poate fi interpretată drept cenzură, care este interzisă prin Constituție. Deciziile postului public de televiziune trebuie să țină cont și de preferințele telespectatorilor, ba chiar ar fi nevoie de consultarea lor în ceea ce privește întocmirea grilei de programe.

Drept urmare, vă adresez următoarele întrebări:

  1. Care au fost rațiunile aflate în spatele deciziei de scoatere a producției “Adevăruri despre trecut” din grila de programe, deși aceasta se bucura de cifre mulțumitoare privind audiența – atât live, cât și după postarea ulterioară a episoadelor pe YouTube?
  2. Considerați că această decizie este un act de cenzură?
  3. Există un proiect similar, cu rol educativ, care poate înlocui vechea  emisiune, considerată ca fiind una care nu și-a respectat latura educativă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]