Conferința „Femeia, între normalitate și ideologie”

Conferința „Femeia, între normalitate și ideologie”, organizată de Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” al Alianței pentru Unirea Românilor a avut loc sâmbătă, 25 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București. În cadrul dezbaterilor organizate au fost analizate problemele și provocările cu care femeile se confruntă, concluziile fiind integrate într-un plan concret de acțiune.

Cuvântul de deschidere a evenimentului a aparținut domnului Claudiu Târziu, senator, președintele Institutului Conservator „Mihai Eminescu” și președintele Consiliului Național de Conducere al AUR. În expunerea sa, acesta și-a exprimat dorința ca prezența într-un număr semnificativ a doamnelor și domnișoarelor la conferință să dea consistență evenimentului, iar la final să poată fi trase concluziile cele mai bune pentru femeile din România.  „Politica nu este doar pentru bărbați și nu e făcută doar de bărbați. Fiind un război, ea este dusă mai mult de bărbați. Politica este în egală măsură pentru femei, bărbați, bătrâni și tineri, pentru pensionari și oameni în activitate, nu segregati pe niciun fel de motiv, ci împreună. Toți trebuie să fim împreună într-o lucrare, pentru că numai uniți putem să facem ceea ce este nevoie în România de azi, atât de decăzută din cauza celor care nu au condus-o, ci au pricinuit-o”, a spus domnul Claudiu Târziu.

Domnul Claudiu Târziu a subliniat că la finalul conferinței va fi adoptată o rezoluție care va da direcția de acțiune politică și care își va găsi ecourile și substanța în politicile publice pe care AUR le va dezvolta și pe care le va susține.

La rândul său, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, domnul George Simion, a salutat prezența la conferință a doamnelor și domnișoarelor din țară, dar și din străinătate. În discursul său, domnul George Simion a ținut să sublinieze că „trebuie să renunțăm la formule patetice și să înțelegem exact unde suntem în societatea românească în 2023. Colcăie peste tot misoginismul, sexismul. Îl văd peste tot. Îl văd în acest Parlament, în conducerea țării de azi. E o realitate pe care trebuie să o combatem într-un fel sau altul.”.

„Pe umerii voștri și ai nimănui altcuiva, ai niciunui lider, președinte, stă o provocare imensă: trebuie să schimbați paradigma din ultimii 30 de ani ai modelului de femeie în politică: al femeii ușoare, al nevestelor sau amantelor, care bântuie prin Parlamentul României sau Parlamentul European, și, mai nou, modelul mahalagioaicei. (…) De 33 de ani, România este dusă spre dezastru de o clasa politică ce este condusă de bărbați. Eu mi-aș dori nu 30%, ci 90% femei în politica românească, dar nu de genul celor amintite anterior, ci din rândul dumneavoastră. Și cred că este posibil acest lucru. (…) Vă așteptăm în rândurile noastre să creăm împreună o mișcare cu adevărat românească, o mișcare autentică, ce cooperează cu mișcări din Italia, Polonia și alte țări, într-o Europă a națiunilor.

Sper să vă gășiți resursele de timp, morale, ca să vă puteți implica zi de zi în lupta care vine, iar în viitoarele consilii locale, consilii județene, în viitorul Parlament al României și în viitorul Parlament European, indiferent când vor avea loc alegeri, sper să vă am ca și colege și mai apropiate decât sunteți acum”, a conchis George Simion.

Lucrările sesiunii plenare au continuat cu intervenția doamnei Corina Pantelimon, sociolog, publicist și lector universitar doctor la Universitatea „Spiru Haret” din București, cea care a afirmat că „societatea românească, imprecis acuzată de patriarhalism, este, în partea sa tradițională, una matriarhală – prin rădăcinile neolitice ale culturii populare, prin persistența culturii familiale dominantă a universului vieții private, prin religiozitate, chiar prin prezența în spațiul public sau politic a unor valori și figuri ale feminității. (…) În numele femeii și indiferent de cultura feminină, discursul despre egalitate induce ideea de competiție între sexe; deosebirile sunt esențiale, egalitățile sunt superficiale; concentrarea pe părtile egale superficializează femeia și bărbatul, deopotrivă și, așezându-i pe aceeași linie de așteptări, îi face să se concureze; conflictualitatea este astfel potențată. Posibilitățile devin drepturi și drepturile se transformă în obligații. Căutarea esenței feminine, recunoașterea unei culturi a femeilor ne scoate din ideea de competiție; regăsirea va încuraja solidaritatea între sexe”.

La rândul său, doamna Ellen Kryger Fantini, editor-șef al publicației The European Conservative, a vorbit despre alternativa la mesajele care apar în spațiul public privind conceptul de împuternicire a femeii. Potrivit acesteia, astăzi, atunci când cultura populară spune femeilor să fie puternice, să fie ca bărbații, „noi, femeile, trebuie să spunem nu, ci trebuie să facem lucrurile așa cum considerăm noi”.

Doamna Adela-Ioana Târziu Grăjdeanu, a afirmat în cadrul intervenției sale că „femeia este făcută de la natură să dăruiască viață, dragoste, mângâiere, educație, timp și energie”. Potrivit acesteia, mama este „persoana reper în relațiile de atașament pe care le dezvoltăm și care ulterior ne influențează toată viața”. Totodată, a subliniat că femeia se valorizează pe sine prin ceea ce dăruiește, femeia nu trebuie să se lase împinsă de societate în mod nenatural.

„Ea este copărtașă  la crearea vieții – Dumnezeu trimite viața, iar femeia o naște. Dar pornirile naturale ale femeii se manifestă nu doar prin naștere de prunci și dăruire de dragoste familială, ea dăruiește proiecte educaționale și culturale, proiecte sociale, călăuzește vieți tinere pe un drum și e important ca ea sa fie lăsată să se implice pentru a-și pune în valoare calitățile naturale”, a conchis doamna Adela-Ioana Târziu Grăjdeanu.

Doamna Susanna Ceccardi, europarlamentar Lega (Italia), a transmis, în mesajul său video, doamnelor și domnișoarelor prezente la Conferință să nu renunțe la feminitatea lor, să nu se îndoiască de capacităților lor, pentru că nu există limită pentru ceea ce femeile conștiente de puterea lor pot realiza.

Totodată, doamna Doinița Chircu, fost deputat și manager al Muzeului Regiunii Porților de Fier, a spus că, în România, există un echilibru relativ între bărbați și femei, usor crescut în zona feminină, dar un dezechilibru total în ceea ce privește accesul în politică, la funcțiile de decizie.

„Să terminăm cu demagogia politică și să spunem lucrurilor pe nume. Noi femeile suntem puternice pentru că așa ne-a creat Dumnezeu. Suntem și femei și mame și profesioniste la locul de muncă. (…) Asta înseamnă că avem forță și putem. (…) Avem nevoie de exemple de bună practică și, în a reuși, eu vă spun că se poate. Credeți în dumneavoastră! Puterea nu se oferă, puterea se ia! Așa că, aveți curajul să intrați în politică, să vă manifestați și să credeți că, în sfârșit, aveți unde să vă manifestați, în sensul că AUR înseamnă unirea românilor în jurul unor proiecte susținute de femei. Familie este ceea ce își dorește femeia, libertate pentru ea și copiii ei, liniște, pace, solidaritate, tradiție. Astea toate înseamnă că aici vă este locul și puteți reuși”, a spus doamna Chircu.

În expunerea sa, doamna Anna Bryłka, vicepreședinte al Mișcării Naționale și Secretar de presă al Confederației Libertate și Independență (Polonia), a insistat asupra faptului că trăim într-o realitate absurdă astăzi. „Femeile, bărbații, cu toții suntem pierduți în această realitate. În vremurile acestea nu știm cu ce ar trebui să se ocupe femeile, bărbații. Dar nu putem fugi de natură. Acum, stânga încearcă să schimbe aceste reguli ale naturii. Eu, personal, sunt pentru complementaritate. Complementaritatea femeilor și bărbaților, nu rivalitate. Trebuie să fim conștienți că suntem complementari și că avem nevoie unii de alții”. Doamna Brylka a avut un îndemn pentru femeile prezente la conferință, și anume ca „în mediul nostru să aducem schimbarea prin propria implicare.”.

Următoarea vorbitoare în programul Conferinței a fost doamna senator AUR, Rodica Boancă, președinte al comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senatul Romaniei, care a afirmat că „a pune femeia în postura de victimă, în această nouă tendință progresistă, dar opusă evoluției, este o gravă eroare! Contrar aparențelor, femeia progresistă, care cade în plasa ideologizării nu este valorizată, dimpotrivă, i se trasează niște linii aspre, voit masculinizate, este abrutizată și smulsă din materia ei esențială. Cer să rămân o femeie normală, cu frică de Dumnezeu și puternică în fața oamenilor, păstrând vii principiile morale tradiționale, obiceiurile! Orice încercare de a mă modifica prin egalizare brutală, prin inocularea unor idei greșite reprezintă forme de violență la adresa mea”.

Doamna Maria Arvinte Botezatu, medic pediatru,coordonator al Alianţei pentru Unirea Românilor în Republica Moldova,a abordat mai multe subiecte în cadrul intervenției sale. Aceasta s-a referit la moralitate, aspect biblic și filosofic, la rolul tradițiilor și culturii în dezvoltarea și dăinuirea comunităților, la rolul familiei tradiționale în dezvoltarea fiecărui individ, dar și la rolul femeii în societate, subliniind, totodată, și problemele familiilor tinere. „Epoca noastră este afectată de viteza schimbării, un timp al inovației la nivel material și moral, când nimeni nu are timp să își mai tragă suflul, iar rațiunea este detronată de poftă. Secolul nostru nu are nevoie atât de pinteni, cât de frâie. Să păstrăm umanitatea umană. Să nu permitem ca omul să fie redus. În al doilea rând, avem menirea să protejăm moștenirea civilizației pe care munca grea a nenumăratelor generații de oameni ne-a lăsat-o și care acum este amenințată de fanatismul și moda noutății”.

În mesajul transmis, doamna Katarzyna Naszczyńska, Director Departament Legislație penală la Ministerul Justiției (Polonia), a subliniat că femeile trebuie să creadă în ele însele. „Putem să reușim, suntem puternice și suntem capabile să reușim prin eforturi proprii, prin motivație, putere, prin educația proprie, putem ajunge sus în societatea noastră. (…) Nu suntem necesare pentru că așa e legea. Aveți nevoie de femei pentru că știți că femeile sunt puternice, competente, pot contribui pozitiv la viața societății. (…) Vrem să obținem pozițiile noastre în societate fără să le cerem!”. Doamna Katarzyna Naszczyńska a încheiat intervenția sa cu un îndemn către femeile din România: „Implicați-vă în viața publică, fiți active!”  

Doamna Maria Georgiana Teodorescu, lector universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu și avocat de drept penal, a precizat că, atunci când vine vorba de ideologie și de aspirațiile pe care femeile le au pentru ele însele, ar trebui să se întrebe, în primul rând, dacă sunt suficient de implicate.

„Există două categorii de oameni: cei pentru care primează instinctul de conservare și cei care depășesc această barieră, alegând să lupte, să își asume riscuri pentru un scop mai înalt. (…) Sunteți astăzi aici, la invitația partidului AUR. Ați venit pentru că vă doriți mai mult de la cei din jurul vostru și de la lumea în care trăim. Unele aveți copii și vreți să luptați pentru viitorul lor, altele ați gustat gustul amar al discriminării de sex și vreți să înceteze. Altele pur și simplu simțiți că puteți oferi mai multe în viața asta! Așadar, dragi femei curajoase, chiar nu avem nicio scuză să nu ne implicăm și să nu facem mai mult! Politica este pasul firesc spre care ar trebui să ne îndreptăm și să muncim activ în schimbarea lucrurilor care nu ne plac și nu ne fac bine nouă și familiilor noastre, deci implicit și societății!”, a afirmat doamna Maria Georgiana Teodorescu.

Potrivit doamnei Gianina Șerban, deputat și vicepreședinte AUR, este important să se schimbe mentalitatea societății față de femeile din politică. „Noi, femeile care ocupăm poziții de putere suntem adesea supuse unor critici mai dure decât bărbații și suntem adesea judecate în funcție de aparență și stil personal. Este important ca societatea să ne acorde aceeași încredere și respect pe care le acordă bărbaților”, a spus doamna Gianina Șerban.

„În general, avem multe posibilități de a ne implica în politică și de a face schimbări importante pentru a ne cere și promova drepturile și a lupta împotriva discriminării de orice fel, însă este important ca noi să ne facem auzite vocile și să ne implicăm activ în politică pentru a face schimbări pozitive. Nu consider că avem nevoie de legi speciale pentru că noi nu facem parte dintr-o categorie specială de oameni”, a concluzionat vicepreședintele AUR.

Parlamentarul olandez Dr. Simone Kerseboom (Forum voor Democratie!) s-a adresat Conferinței printr-un mesaj video în care a salutat inițiativa organizării unei conferințe dedicate femeilor conservatoare. Potrivit acesteia, „femeile sunt purtătoarele națiunii”. „Nu numai că producem fizic următoarea generație de cetățeni, copiii care vor alcătui națiunea viitorului; dar purtăm și națiunea în sens figurat. Ca mame și gospodine, femeile transmit limba, poveștile, tradițiile, moravurile și valorile care constituie națiunea – narațiunile și mitologiile care stau la baza societăților noastre particulare”, a spus doamna Simone Kerseboom. „Trebuie să luptăm ca niște leoaice pentru a ne proteja familiile”, a conchis parlamentarul olandez.

Domnul prof. univ. dr. Radu Baltasiu, Director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a spus, în intervenția avută, că am ajuns de la zeița-Pasăre din vremea primei civilizații europene – Cucuteni, apoi Demetra – zămislitoarea a tot din antichitatea indo-europeană, apoi Maica Domnului – născătoare de Dumnezeu, la femeia eliberată de orice protecție mitologică. „Acesta nu are cum să nu producă deșertul demografic în care am intrat, România cel puțin, de deja două decade. (…) În esență, demografia unei țări este expresia utilității clasei ei politice pentru propriul popor, măsura în care aceasta îl servește sau se îmbogățește pe seama lui. Nu putem avea vitalitate demografică în absența recâștigării demnității naționale, a casei, a dreptului de a munci și de a fi răsplătit corect în propria țară. Toate acestea, măcar dacă vor fi demarate, vor conduce la creșterea calității spațiului public – gradul de sănătate, de civilizație, prin regăsirea frumosului și inocenței, a dăruirii, reprezentate în cel mai înalt grad prin femeie”. 

Domnul Baltasiu a precizat că „pentru a structura toate acestea, considerăm necesară înființarea unui institut specializat în studii feminine – mama și copilul, carieră, familie și timp liber, așezat sub dubla autoritate a Academiei și Bisericii Ortodoxe Române, care să studieze problematica și să propună întemeiat politicile publice necesare”.

În cadrul intervenției sale, doamna Simona-Teodora Roșca-Neacșu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, a vorbit în cadrul Conferinței despre nostalgia Paradisului și promovarea culturii identitare. Domnia sa a atras atenția cu privire la necesitatea unei propuneri legislative pentru ora opțională de cultură identitară/ etnografie/ antropologie.

Totodată, doamna Elena Doboș, a transmis, în cadrul intervenției sale, că „în femeie e puterea să ridice familii mai puternice decât orice stâncă şi să ofere lumii oameni ce fac o societate puternică. În noi este această putere atât timp cât rămânem legate de dumnezeirea ce ne-a înzestrat să fim asa. Biblia spune ca „o femeie înţeleaptă îşi zideşte casa”,…ar trebui să privim la ce am creat în familile noastre, la ce am creat în apropiaţii noştrii, e vremea să privim la ce am zidit şi dacă credem că nu putem mai mult, Dumnezeu ne asigură că putem totul prin El chiar atunci când poate lacrimi ne curg pe obraz”.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]