Parlamentarii AUR au depus două proiecte legislative care prevăd armonizarea salariului minim și pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa nr. 1 a OUG nr. 217 din 2000, care este exact norma adoptată recent în Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.
Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.
O indexare a tuturor pensiilor cu 10% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum, pentru că îî menține sub pragul sărăciei. In aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.
La fel, indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. Uniunea Europeană impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei”.
One response
Buna ziua, avand in vedere ca se pune accent constant pe marirea /indexarea pensiilor cu un numar de pensionari in ianuarie 2022 de 1.900 milioane,raportat la numarul de salariati activi in Romania, as dori sa vin cu o propunere in care salariatii activi si platiti cu salariu minimul pe economie inregistrati in REVISAL , in august 2022 de 4.795.524,indiferent de functia ocupata sunt defavorizati, desconsiderati, etc.
Pentru a compensa valoric diferenta de numarul de pensionari si numarul de salariati activi ar trebui sa se introduca progresiv si obligatoriu pentru angajatori majorarea salariului in functie de vechimea in munca, sa nu se ramana pe veci pe salariu minim pe economie indiferent de anii lucrati. Am in lucru aceasta propunere si sper sa fiti interesati in interesul tuturor romanilor. Cu stima Carmen Badeanu