Adresată de către domnul senator: COSMA Dorinel
Circumscripția electorală: nr.07, Botoșani
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Şedinţa Senatului din data de: 23.02.2022
Titlul declaraţiei politice: Ultimele rezervații naturale ale României pe cale de dipariție.
Stimați colegi,
Săptămâna trecută i-am adresat domnului ministru al Mediului Apelor și Pădurilor, Tancos Barna, pe tema defrișării rezervației naturale Zamostea pentru a se construi un lac de acumulare.
Pădurea Zamostra, declarată rezervație naturala și arie protejată prin legea 5/2000, este una dintre ultimele păduri de luncă din România, cu specii unice vegetație, precum stejari seculari, specii de flori, etc. Ecosistemul din rezervația a fost declarat de UE drept maximă importanță pentru vegetația de pe întregul cuprinsul uniunii.
Anul trecu ANAR a deschis un șantier la margina acestei rezervații. Scopul? Contruirea un lac de acumulare cu apă potabilă pentru municipiul Dorohoi. Dacă acestă construcție își continuă planurile inițiale ar urma distrugerea a aproape jumătate din aria naturală protejată Zamostea-Luncă. Apele Române au justificat necesitatea unui lac de acumulare din două motive. Primul, necesitatea unei noi surse de apă potabilă pentru populația din Dorohoi. Statisticile arată că populăția din zona consumă din ce în ce mai puțină apă, pe lângă acest aspect în zonă mai există încă două lacuri de acumulare cu apă potabilă care sunt mai mult de cât suficiente pentru consumul populație.
Al doilea motiv invocat în documentele sunt „activitățile industriale din zona Dorohoi”, ce au nevoie de o cantitate în plus de multă apă.Un asemenea motiv este invocat!? Cum pot cei de la ANAR să invoce acest lucru, ce studiu au consultat, având în vedere că industria din Dorohoi a fost pusă la pământ în ultimii 30 de ani, multe dintre marile fabrici care cu adevărat aveau nevoie au ajuns la fier vechi, doar structurile de beton și scheleții de fier mai aduc aminte de vremurile de glorie ale acestor fabrici.
Defapt interesele reale din spatele proiectului de construcție este nevoia unui pretext pentru cheltuirea banilor publici de către firmele „de casă” din zonă. Nu este ceva nou în România când vine vorba de cheltuirea banului public în interes de partid prin firmele clientelare. ANAR are un buget de 100 milioane de euro, doar de investiții. Prin urmare sunt deschise multe șantiere prin investiții de utilitate îndoielnică, ce distrug natura în loc să o protejeze, cazul Zamostea de doar un exemplu.
Mai frapant proiectul are autorizație de contrucție care datează din perioada comunistă, de la două instituții care au dispărut după revoluție, iar Apele Române a scos acest proiect din arhivele sale pentru a investi 67 de milioane de euro, fără ca șantierul să primească autorizație de mediu. La asemenea sumă, e normal ca proiectul să treacă pe repede înaite cu extrem de multe norme încălcate pentru ca firmele să primească banii publici promiși.
Comments are closed