Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 24.02.2021.

Stimați colegi,

Doamna președintă,

Aș vrea să vă aduc la cunoștință, dumneavoastră și opiniei publice, un fapt care s-a petrecut săptămâna trecută. Asta, sub premisa faptului că am adus vorba anterior de responsabilitate.

Deci, săptămâna trecută, camerele reunite ale Parlamentului au aprobat constituirea Comisiilor speciale pentru controlul activității SRI și SIE și, astfel, vreau să vă atrag atenția asupra următoarelor lucruri.

Din cele două comisii fac parte și doi stimați colegi, Lorand Turos și Botond Csoma, și nu este niciun secret că ambii sunt și cetățeni ai Republicii Ungare, față de care au depus un jurământ de credință. Deputatul Botond Csoma este la al doilea mandat de supraveghetor al activității unui serviciu de informații al României. Acum i s-a încredințat și funcția de secretar al Comisiei pentru controlul activității SRI.

Așa cum se cunoaște, membrii celor două comisii speciale de control au acces la informații confidențiale care privesc siguranța și integritatea statului român. Deci este adevărat că membrii celor două comisii au depus un jurământ pentru păstrarea secretului asupra documentelor și datelor și că nu au făcut parte din structurile fostei Securități și nici din cadrele serviciilor de informații din România. Însă cred că sunt în asentimentul majorității românilor când spun că acest fapt nu este suficient. Nu este suficient! De ce? Constatăm o carență gravă în regulamentul celor două comisii speciale de control: membrii comisiilor nu au obligația de a depune și un jurământ de necolaborare sub nicio formă – informator, agent, colaborator – cu serviciile de informații și securitate ale altor state, mai cu seamă ale statelor ai căror cetățeni sunt și față de care au prestat jurământ de fidelitate.

Deci considerăm că există un vid legislativ, care trebuie să fie acoperit, în special deoarece jurământul de credință pe care cei doi senatori îl susțin către Republica Ungară are următorul text, și o să parafrazez: ”Eu (…) jur că o să consider Ungaria țara mea, o să fiu devotat țării mele, o să respect legile țării mele, o să apăr țara mea și o voi sluji. Așa să mă ajute Dumnezeu.” Întrebarea mea este: dacă stimații colegi sunt fideli României, atunci cum mai pot fi fideli Republicii Ungare?

Deci respectând prezumția de nevinovăție în cazul celor doi parlamentari deținători ai cetățeniei Republicii Ungare, vreau să vă reamintesc totuși că există multiple precedente în care reprezentanți ai UDMR, prestatori de jurământ ca funcționari publici, au sfidat și încălcat grav legile României, au fost condamnați penal, iar acum își duc traiul tihnit în Ungaria. În pofida faptului că avem cu această țară, vecină și prietenă, tratate în materie de extrădare, Budapesta refuză sistematic orice extrădare a penalilor fugari, protejându-i. Cunoaștem cu toții cazul scandalos al infractorului penal Marko Attila, nepotul lui Marko Bela, sau cazul lui Barabas Erno, agresorul lui Mihăilă Cofariu. Asemeni multor altora, aceștia au acționat împotriva statului român și a cetățenilor români, iar acum sunt fugari în Ungaria, protectoarea lor fățișă.

Aduc, deci, în atenția Senatului și a opiniei publice necesitatea modificării și completării regulamentelor comisiilor speciale cu prevederi care să limiteze accesul în cele două comisii al persoanelor cu dublă sau multiplă cetățenie și să instituie pentru toți membrii comisiei obligația de prestare a jurământului de necolaborare sub nicio formă cu serviciile de informații și securitate ale altor state. Demersul nostru urmărește un scop legitim. Dacă este necesar, putem avea în vedere și completarea în acest sens a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului – limitarea accesului binaționalilor în comisiile de control al activității serviciilor secrete române, ca și obligația de prestare a jurământului de necolaborare cu serviciile secrete străine.

Țin să menționez inclusiv că am adus în atenția doamnei președinte, doamna Dragu, la momentul votului, aceste aspecte. Întrebarea mea este: ce s-a întâmplat între timp?

Astfel, consider că este necesar, într-o societate autentic democratică, să avem și să ținem cont și de contextul istoric și de protectoratul Ungariei asupra penalilor proveniți din UDMR, astfel încât aceste fapte să nu lezeze drepturile și libertățile fundamentale ale omului și nici drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

Vă mulțumesc.

Senator Ionuț Neagu, Circumscripția electorală nr. 15 – Covasna.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]