Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 24.02.2021.

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică are ca titlu ”Nedreptatea ajutoarelor de stat pentru IMM-urile afectate de răspândirea virusului SARS-CoV-2”.

Nu mai există niciun dubiu privind faptul că întreprinderile mici și mijlocii au fost unele dintre cele mai afectate de criza provocată de epidemia COVID-19. Iar aici discutăm de o multitudine de IMM-uri, precum HoReCa, industrie alimentară, viticultură și multe alte firme.

Privind în spate, anul 2020 a reprezentat o adevărată provocare pentru agenții economici care activează în aceste domenii, activitățile lor fiind suspendate pentru mai bine de 10 luni, generând astfel diminuări de peste 70% ale încasărilor, raportat la anul anterior.

Situația părea că vine în ajutorul întreprinzătorilor, prin Ordonanța de urgență nr. 130/2020, care prevede ajutoare de la stat, inclusiv și Măsura 2. Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capitalul de lucru este între 2 000 și 150 000 de euro, grantul stabilindu-se raportat la cifra de afaceri pentru anul 2019.

Însă, cum am spus, Ordonanța doar părea că vine în ajutor, deoarece, în realitate, a stârnit o mulțime de discuții, marea majoritate a întreprinzătorilor aratându-se nedreptățiți cu privire la schema de ajutoare, mai exact în raport cu Măsura 2, care vizează granturile de capital în lucru. Și pe bună dreptate.

Este inadmisibil ca, în urma raportului publicat pe site-ul Ministerului Economiei, situația la data de 12.02.2021 să prezinte un număr de solicitanți admiși de 15.397, unde numai 2880 au fost plătiți. În plus, în luna februarie au fost efectuate doar 46 de plăți. Toate acestea demonstrează o totală lipsă de sprijin real pentru solicitanți! Ați estimat câte firme vor falimenta din cauza întârzierii ajutorului acordat? Vă spun toate acestea deoarece există un risc extrem de mare ca multe IMM-uri să intre în blocaj, cu cât termenul plății ajutoarelor se amână mai mult.

O nepăsare mult prea mare a autorităților pentru un sector atât de important pentru România, care, în timp, a contribuit masiv la creșterea economică națională și la crearea de noi locuri de muncă. Aceștia au nevoie de mai mult din partea voastră! Însă, dacă privim actuala situație, ne putem raporta doar la rețeta unei totale degringolade cu reale consecințe negative asupra întreprinzătorilor!

Prin intermediul acestei declarații politice, vă rog să dați dovadă de mai multă responsabilitate și implicare atunci când acționați privind ajutoarele de stat pentru întreprinzători, aceștia fiind unii dintre cei mai afectați de criza COVID-19.

Spun toate acestea deoarece nu vor uita și vor judeca! Vă vor judeca, și pe bună dreptate, pentru lipsa totală de sprijin, de interes real și de acțiune față de problemele cu care se confruntă!

Așadar, deblocați de urgență plățile pentru Măsura 2 și URGENTAȚI toate măsurile pentru susținerea sectoarelor afectate!

Vă mulțumesc,

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]