Adresată:  Ministrului Energiei, domnul Virgil Daniel Popescu

De către: Acatrinei Dorel Gheorghe

               Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul întrebării: Trimiteți corpul de control să ancheteze angajarea actualului director al Minei Crucea

Domnule ministru,

              Mina de uraniu de la Crucea, judeţul Suceava a ținut capul de afiș, în anul 2021, datorită faptului că minerii s-au blocat în subteran, în luna martie, pentru că nu și-au primit drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Această mină este un obiectiv strategic național și singura mină de uraniu încă activă din România.

În ultimii 31 de ani, forța de muncă a scăzut de la 11.000 de salariați în anii ‘90 la 300 astăzi și înțelegem că aveți în plan disponibilizări din data de 10 mai 2021 când vor rămîne 50 de angajați.

În spațiu public a apărut o declarație a dumneavoastră conform căreia “în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la mina de la Crucea (…) în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar raţiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înţeleg pentru că producţia de minereu nu a crescut.”

De obicei un ministru, mai întâi cerecetează și după aceea vorbește, ne referim la un ministru competent. Deosebit de aceasta, vă informăm că, în timpul grevei, minerii de la Mina Crucea au declarat că și-au luat un al doilea job pe perioada concediului de odihnă pentru că nu le ajunge salariul ca să-și întrețină familiile. Dacă asta cercetați vă invităm să vă dați demisia.

 Ne-am informat pentru dumneavoastră și vă spunem că îndemnul  “mergeți la șparangel” este făcut de către directorul politic al Minei Crucea adresat către minerii care protestau. Tot directorul în cauză a precizat în mass-media că SRI anchetează greva minerilor.

Precizăm că ne-am informat și vă aducem la cunoștință că SRI nu vine cu chitanțierul în mină să dea amenzi la minerii care protestează dar se poate întîmpla să existe documentat, în notele informative ale SRI sau în dosarele procurorilor, modul cum a fost angajat actualul director al Minei Crucea.

Suntem în fața “unui nou caz Gelu Puiu”, secretarul de stat de la Păduri care șantaja directorii de direcții silvice. Precizăm că in situația dată îl veti găsi pe Gheorghe Flutur și conducerea CNU în rolul persoanelor care au amenințat și determinat  pe fostul director al Minei Crucea să-și dea demisia din funcție pentru a face loc directorului politic care trimite minerii la sparanghel.

În loc să anchetați minerii care și-au luat un al doilea job, în concediu de odihnă, pentru a ieși din sărăcie mai bine trimiteți corpul de control pentru a cerceta modul în care a fost angajat directorului actual al Minei Crucea. Si dacă tot merg acolo vedeți de ce nu se transportă minereul extras la Centrala de la Cernăvodă. Nu cumva pentru că la Cernavodă cumpărați minereu din afara țării? Si atunci de ce spuneți că “ producția de minereu nu a crescut”? Ca să crească producția de minereu trebuie să-l cumpere centrala de la Cernavodă? Nu credeți că face parte din fisa postului dumneavoastră?

Solicităm ca în momentul în care cercetați lucrurile pe care le-ați afirmat în presă să solicitați și punctul de vedere al minerilor și al fostului director al Minei Crucea cu privire la angajarea actualului director și să trimiteți depozițiile acestora procurorilor.

 Noi considerăm că trebuie să răspundă toate persoanele care au condus timp de 30 de ani Compania Natională a Uraniului și care au dus numărul de angajați, de la 11.000, spre exemplu la 50, cît doriți dumneavoastră să fie la Mina Crucea din 10 mai 2021, situație în care, ne întîlnim după 10 mai în subteran, domnule ministru.

Aveți în plan să faceți concedieri la Mina Crucea? Aveți soluții  la problemele reale cu care se confruntă industria mineritului în general și cea de uraniu în special? Trimiteți corpul de control să cerceteze modul cum a fost angajat actualul director al Minei Crucea?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]