Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Stadiul avizării cererii de cetățenie formulată de dr. Merko Ariela.

Către: Domnul Bogdan Aurescu

          Ministrul Afacerilor Externe

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Stadiul avizării cererii de cetățenie formulată de dr. Merko Ariela

          Domnule Ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Albania cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării Mame, România.

          Domnișoara MERKO Ariela este etnic român din Albania (aromâncă), cetățean albanez, născută la data de 24.09.1995.

          Acesta este vorbitoare de limbă română, fiind absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, promoția 2020, specializarea Medicină dentară.

          Totodată, Dr. Ariela Merko este Secretar general la Fundația ”Nicolae Iorga” din Saranda, Albania, contribuind activ la promovarea românității în rândul aromânilor care trăiesc în Albania și a celor aflați în România la studii sau care trăiesc și muncesc aici.

          În audiența pe care i-am acordat-o la București, la Palatul Parlamentului, la data de 6 octombrie 2021, aceasta a susținut că a depus la Autoritatea Națională pentru Cetățenie Dosarul pentru acordarea cetățeniei române, cererea sa fiind înregistratăcu nr. 16716/A/2021, în baza articolului 8 indice 1 din Legea cetățeniei române.

          Petenta a susținut că a depus, o dată cu cererea principală, documente suficiente și relevante care dovedesc contribuția sa la protejarea și promovarea științei, culturii, civilizației și spiritualității românești.

          Dr. Ariela Merko a susținut că îi este imperios necesară cetățenia română pentru a obține drept de liberă practică în profesia pe care a absolvit-o, drept pe care Colegiul Medicilor Stomatologi nu i-l poate acorda dacă nu are cetățenia română.

          De asemenea, petenta a mai arătat că are permis de ședere în România până la data de 2 februarie 2022, dată până la care, a susținut petenta, cererea sa trebuie soluționată.

          În urma adresei nr. 312/23 Octombrie 2021, pe care biroul nostru parlamentar a trimis-o catre Autoritatea Națională pentru Cetățenie, am primit răspunsul 48218/ANC prin care am fost informați că se aștepta punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe.

          De atunci, dr. Ariela Merko nu a mai primit nici o informație .

          Vă rugăm să ne răspundeți:

1. dacă s-a emis până în prezent și ați transmis către Autoritatea Națională pentru Cetățenie punctul dumneavoastră de vedere MAE – Ambasada de la Tirana, serviciul consular – pentru cererea formulată de dr. Merko Ariela și dacă acesta este pozitiv;

2. în caz contrar, de cât timp se află în așteptare, care este motivul întârzierii și dacă vă pasă că prin lipsa de ineficiență a serviciilor pe care ar trebui să le oferiți românilor de pretutindeni le puteți periclita situația socială și profesională.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]