Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Stadiul avizării cererii de cetățenie formulată de dr. Merko Ariela.

Către: Domnul Bogdan Aurescu

          Ministrul Afacerilor Externe

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Stadiul avizării cererii de cetățenie formulată de dr. Merko Ariela

          Domnule Ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Albania cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării Mame, România.

          Domnișoara MERKO Ariela este etnic român din Albania (aromâncă), cetățean albanez, născută la data de 24.09.1995.

          Acesta este vorbitoare de limbă română, fiind absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, promoția 2020, specializarea Medicină dentară.

          Totodată, Dr. Ariela Merko este Secretar general la Fundația ”Nicolae Iorga” din Saranda, Albania, contribuind activ la promovarea românității în rândul aromânilor care trăiesc în Albania și a celor aflați în România la studii sau care trăiesc și muncesc aici.

          În audiența pe care i-am acordat-o la București, la Palatul Parlamentului, la data de 6 octombrie 2021, aceasta a susținut că a depus la Autoritatea Națională pentru Cetățenie Dosarul pentru acordarea cetățeniei române, cererea sa fiind înregistratăcu nr. 16716/A/2021, în baza articolului 8 indice 1 din Legea cetățeniei române.

          Petenta a susținut că a depus, o dată cu cererea principală, documente suficiente și relevante care dovedesc contribuția sa la protejarea și promovarea științei, culturii, civilizației și spiritualității românești.

          Dr. Ariela Merko a susținut că îi este imperios necesară cetățenia română pentru a obține drept de liberă practică în profesia pe care a absolvit-o, drept pe care Colegiul Medicilor Stomatologi nu i-l poate acorda dacă nu are cetățenia română.

          De asemenea, petenta a mai arătat că are permis de ședere în România până la data de 2 februarie 2022, dată până la care, a susținut petenta, cererea sa trebuie soluționată.

          În urma adresei nr. 312/23 Octombrie 2021, pe care biroul nostru parlamentar a trimis-o catre Autoritatea Națională pentru Cetățenie, am primit răspunsul 48218/ANC prin care am fost informați că se aștepta punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe.

          De atunci, dr. Ariela Merko nu a mai primit nici o informație .

          Vă rugăm să ne răspundeți:

1. dacă s-a emis până în prezent și ați transmis către Autoritatea Națională pentru Cetățenie punctul dumneavoastră de vedere MAE – Ambasada de la Tirana, serviciul consular – pentru cererea formulată de dr. Merko Ariela și dacă acesta este pozitiv;

2. în caz contrar, de cât timp se află în așteptare, care este motivul întârzierii și dacă vă pasă că prin lipsa de ineficiență a serviciilor pe care ar trebui să le oferiți românilor de pretutindeni le puteți periclita situația socială și profesională.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]