Raisa Enachi – declarație de presă – PNRR-ul folosit în scop electoral.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aduce României o sumă totală de aproximativ 30 de miliarde de euro.

România a semnat PNRR în septembrie 2021. Acest lucru face posibilă depunerea primei cereri de plată, care va oferi României aproximativ 3 miliarde de euro sub formă de grant şi împrumut.

Datorită PNRR, sau Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România are şansa de a primi şi de a cheltui miliarde de euro de la UE pentru redresare şi rezilienţă. Aşa cum au făcut-o şi în anii precedenţi, solicitarea României către Bruxelles cu privire la nevoile şi sumele necesare expune refuzul Guvernului de a recunoaşte nevoile şi cerinţele economice şi sociale ale populaţiei.

Aceste resurse semnificative pot fi folosite pentru a finanţa proiecte din cadrul PNRR şi pot avea o influenţă asupra unui număr mare de sectoare cruciale pentru România. Este un efort instituţional care trebuie adaptat corect pentru a oferi rezultate tangibile în beneficiul cetăţenilor.

Politicienii români, indiferent de partid, vor să demonstreze că sunt profesionişti şi să atragă fonduri europene sub presiunea autoimpusă de alegerile din 2024. Chiar dacă abia se pregătesc să depună cereri de finanţare, mulţi dintre aceştia declară deja sume din PNRR precum s-ar afla, deja, în conturile instituţiilor pe care le conduc.

Multe proiecte sunt scrise pe genunchi, iar aprobările par a fi doar o formalitate, ceea ce este total fals, aprobarea fondurilor nefiind un proces de anduranţă, ci nu proces formalist, precum anunţă membrii coaliţiei de la guvernare.

Spre deosebire de vecinii săi, România nu a identificat încă o strategie clară pentru dezvoltarea unei infrastructuri rutiere naţionale în concordanţă cu statutul său de ţară europeană care, din punct de vedere comercial, ar trebui să fie un teritoriu de legătură cu întreg spaţiul comercial european.

S-a promis că se va renegocia PNRR-ul. A fost o promisiune falsă pentru că nu s-a întâmplat, dovada cea mai bună fiind că nici până în ziua de astăzi nu s-au găsit bani pentru mediul rural.

Au finanţat ferme de porci, dar nu avem abatoare, sau am dat subvenţii de miliarde de euro pentru terenuri nefolosite, dar s-au împrumutat pentru a cumpăra utilaje, au finanţat panouri solare la şcoli cu toalete în fundul curţii în judeţul Vaslui sau au finanţat miliarde de euro pentru împăduriri, dar au vândut mii de hectare de pădure.

Ultimii doi ani ne arată unde ne aflăm în ceea ce priveşte nevoia de investiţii, de inovare, de expansiune şi de creştere a firmelor româneşti, 11 miliarde de euro s-au cheltuit sub forma sprijinului social şi economic defalcat în împrumuturi, dar fără idei economice reale şi fără nimic concret pentru cetăţeni.

Un proiect finanţat din fonduri europene este extraordinar de riguros, necesită o planificare meticuloasă, o justificare prealabilă a fiecărui eurocent cheltuit, avize, cercetări şi documentaţie.

Avem în mâini posibilitatea unui proiect extraordinar care ar putea să readucă România la un standard cât mai aproape de normalitate. Dar, avem, în continuare, astăzi, şi un Guvern care nu este transparent faţă de cetăţeni, singura lui politică economică concretizându-se în împrumuturi şi promisiuni electorale.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pentru a evita în viitor eșecuri de magnitudinea celui înregistrat pe 8 decembrie, România trebuie să facă o ajustare fermă și rapidă a raporturilor bilaterale cu țările care îi prejudiciază interesele politice și economice la nivelul Uniunii Europene. Gestul paradoxal și ilogic al reprezentantului Olandei, prin […]
AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]