Gianina Șerban – LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art. 77 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art. 77 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, spre dezbatere și adoptare.

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative.

INIȚIATORI:

DEPUTAT Gianina ȘERBAN ____________

DEPUTAT Antonio ANDRUȘCEAC ____________

Expunere de motive

Sunt din ce în ce mai întâlnite cazurile de infracțiuni grave înfăptuite la adresa integrității fizice a minorilor, iar pedepsele prevăzute în Codul Penal pentru această infracțiune nu previne fenomenul prin instaurarea unei temeri în a fi protagonistul negativ al acestei acțiuni, nici nu reduce recidiva în cazul celor ce și-au ispășit pedepsele conform actualelor prevederi.

Infracțiunile grave referitoare la viața sexuală – violul, actul sexual cu un minor trebuie pedepsite ca atare, victimele acestor fapte, de cele mai multe ori, fiind în diverse grade de suferință pentru tot restul vieții.

Astfel, în scopul îmbunătățirii cadrului legal necesar înlăturării stărilor de pericol și pentru preîntâmpinarea săvârșirii infracțiunilor de viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor sau racolarea minorilor în scopuri sexuale, propunem introducerea castrării chimice, ca măsură de siguranță, acesta urmând a fi dispusă față de persoanele care au săvârșit una dintre faptele prevăzute la art. 2181, 2191 sau la art. 222, costurile ocazionate de acest tratament urmând a fi suportate de către acestea.

Castrarea chimică a apărut în 1944 pentru a reduce producția de testosteron care scade impulsul sexual al bărbatului, limitând astfel actele sexuale compulsive și presupune administrarea pentru restul vieții de medicamente bazate pe compuși chimici sau de hormoni sintetici pentru a îndepărta interesul sexual și pentru a face imposibil actul sexual.

Această procedură este aplicată în țări din întreaga lume, ca SUA, Argentina, Australia, Estonia, Israel, Noua Zeelandă, Polonia, Ungaria, Franța, Islanda, Lituania, Marea Britanie și Belgia, fiind o pedeapsă mult mai blândă ca cea aplicată în Cehia, și anume castrarea chirurgicală, ireversibilă medical, astfel fiind în concordanță cu art.22 al Constituției ce prevede dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.

Considerăm că măsura prevazută în prezenta propunere legislativă este extrem de necesară societății românești și va avea un important rol preventiv în protejarea minorilor de traume fizice și psihice, iar severitatea acesteia va descuraja astfel de acte violente, antisociale, extrem de grave care pot afecta dezvoltarea copiilor.

În considerarea celor de mai sus, propunem spre dezbatere și adoptare propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art. 77 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

INIȚIATOR:

DEPUTAT Gianina ȘERBAN     ____________

DEPUTAT Antonio ANDRUȘCEAC ____________

LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art. 77 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

Art. I – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se completează, după cum urmează:

  1. La articolul 108, după litera a), se introduce o nouă literă, lit. a1), cu următorul cuprins:

”a1) castrarea chimică;”

  • După articolul 109, se introduce un nou articol, art. 1091, cu următorul cuprins:

”Castrarea chimică

Art. 1091 – (1) Față de persoana care a săvârșit una dintre faptele prevăzute la art. 2181, 2191 sau la art. 222 se poate dispune castrarea chimică.

(2) Când persoana faţă de care s-a luat această măsură nu urmează tratamentul de castrare chimică, se poate dispune internarea medicală.

(3) Dacă persoana obligată la castrare chimică este condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, tratamentul se efectuează şi în timpul executării pedepsei.”

Art. II – Articolul 77 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 513 din 14 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

          ”Art. 77 – (1) Executarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, a castrării chimice sau a internării medicale se execută potrivit dispoziţiilor art. 566-571 din Legea nr. 135/2010.

(2) Costurile tratamentului medical sunt acoperite de la bugetul de stat, iar cele ale castrării chimice sunt suportate de către persoana față de care a fost luată acestă măsură.”

Art. III – Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. După articolul 571, se introduce un nou articol, art. 5711, cu următorul cuprins:

Art. 5711 – Dispoziţiile prevăzute la art. 566-571 se aplică în mod corespunzător și în cazul luării măsurii de siguranță a castrării chimice.”

  • La articolul 572, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) În cazul în care măsura obligării la tratament medical, a castrării chimice sau a internării medicale a fost luată în mod provizoriu în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, punerea în executare se face de către judecătorul de drepturi şi libertăţi sau de instanţa de judecată care a luat această măsură.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea

prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]