Ciprian-Titi Stoica – întrebare parlamentară către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Situația Depozitului de deșeuri de la Ghizela, județul Timiș.

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

De către: Deputat Ciprian-Titi STOICA, ales în circumscripția nr. 37 Timiș

Data: 28/01/2022                             

Obiectul întrebării: Situația Depozitului de deșeuri de la Ghizela, județul Timiș.

Stimate domnule ministru,

Depozitul de deşeuri nepericuloase din Ghizela, amplasat în extravilanul comunei Ghizela, judeţul Timiş, în estul localităţii Şanoviţa, la o distanţă de circa 1 540 de metri de zona intravilană a acesteia, este cel mai mare depozit de deșeuri din vestul țării.

Depozitul central de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela are o capacitate de circa 16 100 tone pe an, acesta fiind dotat cu cu instalaţii de sortare, compostare şi tratare mecano-biologică (TMB). Depozitul de deșeuri de la Ghizela este administrat de compania RETIM. În acest depozit ajung anual peste 225 000 de tone de gunoaie colectare din tot județul Timiș. Această cantitate este multiplu mai mare decât capacitatea de depozitare și cea de prelucrare pentru care a fost proiectat. În aceste condiții, devine legitimă întrebarea dacă depozitul de la Ghizela respectă toate normele europene în domeniu.

De mai mulți ani de zile locuitorii din zona învecinată cu depozitul de deșeuri de la Ghizela se plâng de mirosul insuportabil provocat de levigatul care nu poate fi prelucrat de stația de epurare întrucât aceasta a fost proiectată pentru o capacitate cu mult mai mică decât era necesar în realitate.

Presa și opinia publică din județ și-au concentrat atenția în multiple rânduri asupra dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș.

Autoritățile din județul Timiș s-au angajat în mod repetat pe parcursul ultimilor ani să rezolve problema prin mărirea capacității stației de tratare a levigatului. Aceste angajamente nu au fost onorate până în prezent.

Având în vedere cele prezentate mai sus și sesizându-vă oficial asupra situației catastrofale de la Ghizela, vă rugăm să ne transmiteți:

  1. Care sunt dimensiunile reale ale dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș?
  2. Ce decizii au fost luate atât la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, al administrației publice locale din județul Timiș și ce măsuri concrete au fost dispuse sau întreprinse în legătură cu dezastrul ecologic de la Ghizela?
  3. Ce soluții practice de urgență, aplicabile coordonat și în comun cu administrația publică de nivelul II (Consiliul județean Timiș), a luat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru depășirea dezastrului ecologic de la Ghizela?
  4. Care sunt costurile acestor soluții, ce posibilități de acoperire financiară a lor există în actualul exercițiu bugetar din anul financiar 2022?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]