Ciprian-Titi Stoica – întrebare parlamentară către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Situația Depozitului de deșeuri de la Ghizela, județul Timiș.

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

De către: Deputat Ciprian-Titi STOICA, ales în circumscripția nr. 37 Timiș

Data: 28/01/2022                             

Obiectul întrebării: Situația Depozitului de deșeuri de la Ghizela, județul Timiș.

Stimate domnule ministru,

Depozitul de deşeuri nepericuloase din Ghizela, amplasat în extravilanul comunei Ghizela, judeţul Timiş, în estul localităţii Şanoviţa, la o distanţă de circa 1 540 de metri de zona intravilană a acesteia, este cel mai mare depozit de deșeuri din vestul țării.

Depozitul central de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela are o capacitate de circa 16 100 tone pe an, acesta fiind dotat cu cu instalaţii de sortare, compostare şi tratare mecano-biologică (TMB). Depozitul de deșeuri de la Ghizela este administrat de compania RETIM. În acest depozit ajung anual peste 225 000 de tone de gunoaie colectare din tot județul Timiș. Această cantitate este multiplu mai mare decât capacitatea de depozitare și cea de prelucrare pentru care a fost proiectat. În aceste condiții, devine legitimă întrebarea dacă depozitul de la Ghizela respectă toate normele europene în domeniu.

De mai mulți ani de zile locuitorii din zona învecinată cu depozitul de deșeuri de la Ghizela se plâng de mirosul insuportabil provocat de levigatul care nu poate fi prelucrat de stația de epurare întrucât aceasta a fost proiectată pentru o capacitate cu mult mai mică decât era necesar în realitate.

Presa și opinia publică din județ și-au concentrat atenția în multiple rânduri asupra dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș.

Autoritățile din județul Timiș s-au angajat în mod repetat pe parcursul ultimilor ani să rezolve problema prin mărirea capacității stației de tratare a levigatului. Aceste angajamente nu au fost onorate până în prezent.

Având în vedere cele prezentate mai sus și sesizându-vă oficial asupra situației catastrofale de la Ghizela, vă rugăm să ne transmiteți:

  1. Care sunt dimensiunile reale ale dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș?
  2. Ce decizii au fost luate atât la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, al administrației publice locale din județul Timiș și ce măsuri concrete au fost dispuse sau întreprinse în legătură cu dezastrul ecologic de la Ghizela?
  3. Ce soluții practice de urgență, aplicabile coordonat și în comun cu administrația publică de nivelul II (Consiliul județean Timiș), a luat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru depășirea dezastrului ecologic de la Ghizela?
  4. Care sunt costurile acestor soluții, ce posibilități de acoperire financiară a lor există în actualul exercițiu bugetar din anul financiar 2022?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]