Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Situația alarmantă a defrișărilor ilegale în România

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 31.05.2023

Obiectul întrebării: Situația alarmantă a defrișărilor ilegale în România

Stimate domnule Ministru,

Prin prezenta întrebare, doresc să atrag atenția și să vă solicit informații de la Ministerul dumneavoastră cu privire la situația alarmantă a defrișărilor ilegale care au loc în România, așa cum este relatat, de ceva vreme, în tot spațiul public al presei române.

Conform informațiilor prezentate într-un articol recent publicat, se evidențiază o situație îngrijorătoare în ceea ce privește defrișările ilegale în România. Aceste acțiuni nelegale au generat consecințe devastatoare asupra ecosistemului, biodiversității și calității vieții în general. Este imperativ ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să ia măsuri eficiente pentru a stopa și a combate aceste practici ilegale și distructive.

În acest sens, se estimează că aproape în fiecare oră a zilei se pierd șase hectare de pădure, iar pe parcursul unui între an, rezultă un total de 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiate legal în țara noastră. Este cât se poate de evident că aceste date statistice evidențiază, în mod alarmant, amploarea problemei și necesitatea acuta a unor acțiuni ferme din partea autorităților pentru a proteja și conserva aceste resurse naturale.

Mai mult decât atât, conform datelor publicate de Inspecția Judiciară, procurorii investighează în prezent 26953 de dosare care vizează acțiuni silvice ilegale.

În acest context alarmant al defrișărilor ilegale din România, vă solicit, să manifestați o conștientizare profundă cu privire la gravitatea situației și să luați inițiative decisive pentru protejarea pădurilor noastre și pentru asigurarea unui viitor durabil pentru mediul înconjurător.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Care este gradul de extindere a defrișărilor ilegale în România și cum s-au înregistrat aceste evoluții în ultimii ani?

– Ce măsuri concrete a luat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru prevenirea și combaterea defrișărilor ilegale și pentru protejarea pădurilor din România?

– Care este stadiul actual al aplicării legilor și reglementărilor referitoare la defrișările ilegale? Ce rezultate concrete au fost obținute în privința identificării și sancționării celor implicați în aceste acțiuni ilegale?

– Există o colaborare eficientă și coordonată între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și alte instituții relevante, pentru a combate eficient defrișările ilegale? Ce măsuri se iau pentru a îmbunătăți și consolida această cooperare?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]