Aelenei Dănuț – declarație politică – ”Ziua Națiunilor Unite pentru administrația publică!”

”Ziua Națiunilor Unite pentru administrația publică!”

                            Doamnelor  și  domnilor deputați,

     Joia trecută, pe 23 Iunie, au fost întrunite două evenimente în legătură cu administrația publică.

     Astfel, s-au împlinit 21 de ani de când Adunarea Generală a ONU a statuat, prin Rezoluția 57/277, ca în data de 23 Iunie să se marcheze în întreaga lume Ziua administrației publice.

     Iar un an mai târziu, acum 20 de ani, în 2003, a fost organizată ceremonia Premiilor ONU pentru Administraţie Publică – UNSPA, în semn de recunoaştere a excelenţei în exercitarea atribuţiilor în serviciul public.

     Cu această ocazie sunt recompensate realizările şi contribuţiile instituţiilor care furnizează servicii publice. Prin acest eveniment annual, Adunarea Generală a ONU se exercită și ca un for de consacrare prin aceea că recunoaște valoarea și virtuțiile serviciilor de administrație publică, precum și contribuția acestor servicii, a personalului care le prestează la dezvoltare și la desfășurarea vieții zilnice a cetățenilor. Competiția anuală permite UNSPA să promoveze rolul, profesionalismul şi vizibilitatea serviciilor de administraţie publică.

     ”Sunt cinci categorii de servicii care pot fi înaintate pentru nominalizări: 1) furnizarea de servicii echitabile şi incluzive; 2) promovarea de mecanisme integrate pentru dezvoltare sustenabilă; 3) dezvoltarea unor instituţii publice responsabile şi transparente; 4) promovarea transformării digitale în sectorul public; 5) promovarea serviciilor publice care să răspundă egalităţii de gen pentru atingerea ”Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă”

     Suntem informați că în acest an, la douăzeci de ani de la lansarea programului, factorii implicaţi desfăşoară un demers de evaluare a acestui instrument şi de implementare a unor măsuri necesare de ajustare pentru o mai bună promovare şi diseminare a inovaţiilor în sectorul public.

     Prin intermediul acestor evenimente și trecând acum de la nivelul mondial la cel național, remarc atenția și importanța ce trebuie acordată administrației publice. Impresia mea este că noi nu am învățat lecția care se desprinde din felul în care națunile lumii abordează acest domeniu. Spun aceasta, deoarece administrația publică din țara noastră este una neperformantă, depășită de progresele și provocările din ultimile decenii, cu multe structuri și reminiscențe din epoca comunistă. Alegerile libere din perioada postdecembristă s-au suprapus acestor structuri și reminiscențe, au complicat lucrurile și au suplimentat costurile cu administrația publică.

     Clasa politică actuală este datoare cu o refomă profundă a administrației publice centrale și locale. După părerea mea, această nereformare este unul din factorii principali care determină ca România să se situeze în coada Europei.

     Eu nu pot spera la un viitor mai prosper pentru cetățenii români atât timp cât structurile administrative ale statului rămân învechite și bugetofage.

     Nici programul de guvernare al noului executiv nu este încurajator în această direcție. Partidele și candidații care se vor înscrie anul viitor în cele patru rânduri de alegeri sunt chemați să dezbată și să propună măsuri de simplificare și reducere a costurilor administației publice pentru a permite noi impulsuri și ritmuri de dezvoltare a comunităților și a națiunii.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]