Vasile Nagy – declarație politică – “Gazele de şist”

Domnul Vasile Nagy:

Vă mulţumesc.

Stimată doamnă preşedinte,

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică se intitulează “Gazele de şist” şi vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputaţi,

Exploatarea gazelor de şist din zona Curtici, judeţul Arad, pune în pericol întreaga comunitate, deoarece în zona UAT Sântana sunt puţuri de apă de unde se extrage apă potabilă pentru o mare parte din judeţ.

De asemenea, prospecţiunile pot pune în pericol întreaga comunitate din zona Curtici, Macea, Dorobanţi, Sântana, Pecica, din cauza trepidaţiilor produse care pot afecta serios casele localnicilor care nu au fundaţie, majoritatea fiind case vechi.

Această exploatare a gazelelor de şist nu este una convenţională, este rezultată din reacţii chimice, nu este o problemă legată doar de localitatea Curtici din judeţul Arad, ci ne putem trezi cu această problemă în mai multe localităţi.

Aradul posedă una dintre cele mai mari rezerve acvifere din ţară şi nu este o apă oarecare, iar aceasta trebuie păstrată, trebuie protejată, deoarece vorbim de afectarea siguranţei alimentare a României în viitor.

Legislaţia română trebuie să remedieze situaţia nefirească în care resursele naturale descoperite în proximitatea unei comunităţi devin mai degrabă un cost decât un câştig net pentru acea comunitate.

Impactul ecologic al fracturării hidraulice a putut fi evaluat doar pentru Statele Unite ale Americii, dată fiind tradiţia în domeniu, dar unde nu există date statistice clare nici măcar în privinţa sondelor/puţurilor forate, cu atât mai mult referitoare la impactul complex asupra mediului. Asistăm la o confruntare acerbă între ecologişti şi lobby-iştii companiilor producătoare, care face extrem de dificilă aflarea adevărului ştiinţific, în contextul existenţei unui număr redus de analize temeinice elaborate de experţi independenţi şi al inexistenţei studiilor de impact asupra mediului al firmelor producătoare.

Contaminarea apei reprezintă cel mai mare risc ecologic.

Atunci când vorbim despre exploatarea gazelor de şist, punem în vedere chestiuni legate de legalitate, de constituţionalitate şi probleme legate de siguranţa naţională.

Nu s-a dat niciodată transparenţă totală, iar aici nu vorbesc numai despre actele normative, ci de ceea ce înseamnă procesul în sine al exploatării gazelor de şist, şi nu numai.

Zona Arad are cel mai bun teren arabil din ţară. Agricultura şi legumicultura este o chestiune de tradiţie şi se face în Arad de zeci de ani.

Alianţa pentru Unirea Românilor susţine promovarea unor politici publice riguros fundamentate, sprijinite pe analize şi dezbateri prealabile şi o transparenţă totală a actelor normative şi al procesului de exploatare a gazelor de şist.

Vă mulţumesc.

Nagy Vasile, deputat AUR, Arad.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]
Ca şi în anii precedenţi, ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor de anul acesta lansează 16 zile de activism care se vor încheia pe 10 decembrie 2021 – ziua care comemorează Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. De la izbucnirea infecţiei cu coronavirus COVID-19, numărul cazurilor […]
Către: Prim-ministrul Guvernului României,   Domnul Florin Vasile CÎȚU De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN             Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău Obiectul întrebării:  Posibilitatea fabricării de medicamente antivirale   Domnule prim-ministru,           Există informații că fabrica de medicamente “Terapia” din Cluj-Napoca poate începe […]