Vasile Nagy – declarație politică – “Gazele de şist”

Domnul Vasile Nagy:

Vă mulţumesc.

Stimată doamnă preşedinte,

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică se intitulează “Gazele de şist” şi vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputaţi,

Exploatarea gazelor de şist din zona Curtici, judeţul Arad, pune în pericol întreaga comunitate, deoarece în zona UAT Sântana sunt puţuri de apă de unde se extrage apă potabilă pentru o mare parte din judeţ.

De asemenea, prospecţiunile pot pune în pericol întreaga comunitate din zona Curtici, Macea, Dorobanţi, Sântana, Pecica, din cauza trepidaţiilor produse care pot afecta serios casele localnicilor care nu au fundaţie, majoritatea fiind case vechi.

Această exploatare a gazelelor de şist nu este una convenţională, este rezultată din reacţii chimice, nu este o problemă legată doar de localitatea Curtici din judeţul Arad, ci ne putem trezi cu această problemă în mai multe localităţi.

Aradul posedă una dintre cele mai mari rezerve acvifere din ţară şi nu este o apă oarecare, iar aceasta trebuie păstrată, trebuie protejată, deoarece vorbim de afectarea siguranţei alimentare a României în viitor.

Legislaţia română trebuie să remedieze situaţia nefirească în care resursele naturale descoperite în proximitatea unei comunităţi devin mai degrabă un cost decât un câştig net pentru acea comunitate.

Impactul ecologic al fracturării hidraulice a putut fi evaluat doar pentru Statele Unite ale Americii, dată fiind tradiţia în domeniu, dar unde nu există date statistice clare nici măcar în privinţa sondelor/puţurilor forate, cu atât mai mult referitoare la impactul complex asupra mediului. Asistăm la o confruntare acerbă între ecologişti şi lobby-iştii companiilor producătoare, care face extrem de dificilă aflarea adevărului ştiinţific, în contextul existenţei unui număr redus de analize temeinice elaborate de experţi independenţi şi al inexistenţei studiilor de impact asupra mediului al firmelor producătoare.

Contaminarea apei reprezintă cel mai mare risc ecologic.

Atunci când vorbim despre exploatarea gazelor de şist, punem în vedere chestiuni legate de legalitate, de constituţionalitate şi probleme legate de siguranţa naţională.

Nu s-a dat niciodată transparenţă totală, iar aici nu vorbesc numai despre actele normative, ci de ceea ce înseamnă procesul în sine al exploatării gazelor de şist, şi nu numai.

Zona Arad are cel mai bun teren arabil din ţară. Agricultura şi legumicultura este o chestiune de tradiţie şi se face în Arad de zeci de ani.

Alianţa pentru Unirea Românilor susţine promovarea unor politici publice riguros fundamentate, sprijinite pe analize şi dezbateri prealabile şi o transparenţă totală a actelor normative şi al procesului de exploatare a gazelor de şist.

Vă mulţumesc.

Nagy Vasile, deputat AUR, Arad.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]