Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către M.A.I. – Manifestarea de forțe de tip stat polițienesc agresor la Marșul și Mitingul pașnic pentru Pace și Libertate din București, 27 Februarie 2022.

Către: Domnul Lucian Nicolae Bode

             Ministrul Afacerilor Interne

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Manifestarea de forțe de tip stat polițienesc agresor la Marșul și Mitingul pașnic pentru Pace și Libertate din București, 27 Februarie 2022

Stimate domnule ministru,

          Am participat personal la acțiunea pașnică de protest desfășurată în data de 27 Februarie 2022 în municipiul București cu tema ”Miting pentru Pace și Libertate”, care a debutat cu un marș auto pornit de la Ploiești, pe autostrada A3 și în București, urmat de mitingul propriu-zis, desfășurat la Universitate, urmat de un marș către Palatul Cotroceni.

          Deși acțiunea a fost pașnică și patriotică, am constatat cu regret o desfășurare de forțe polițienești absolut impresionantă și dezgustătoare, menită să descurajeze oamenii liberi de a participa la ceea ce Constituția definește la Art. 39 ”Libertatea întrunirilor”, unde se prevede că mitingurile și orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme, condiție pe care trebuia să o asigurați.

          Am văzut mii și mii de agenți în uniforme, sute și sute de autospeciale în acțiune, nenumărate acțiuni de intimidare și sancțiuni la tot pasul, supraveghere continuă din elicopter de dimineața până seara, o femeie firavă aproape ștrangulată de jandarmi în ”țestoase”, dar mai cu seamă fața unui regim rigid, care se sperie cumplit de oameni.

          De aceea, prin prezenta, vă adresez următoarele întrebări:

 1. Vă temeți de popor, domnule Ministru ? Și dacă da, de ce ?
 2. Când, cum și ce ați aflat despre manifestația din 27 Februarie 2022 ?
 3. Câți manifestanți au luat parte, după evaluarea dumneavoastră, la mitingul din Piața Universității în data de 27 Februarie 2022 și câte mașini au participat la marșul auto de la Ploești la București din aceeași zi ?
 4. Ați avut informații că se pregătea răsturnarea ordinii constituționale ?
 5. Cine a comandat acțiunea din data de 27 Februarie 2022 ?
 6. Ce forțe din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională cunoașteți că au participat la acțiunea din 27 Februarie 2022 ?
 7. Ce s-a urmărit de către forțele din subordinea sau autoritatea MAI la evenimentul desfășurat în data de 27 Februarie 2022 ?
 8. Câte persoane din instituțiile din subordinea sau autoritatea MAI au luat parte la evenimentul desfășurat în data de 27 Februarie 2022, în total, respectiv pe județe și Municipiul București ?
 9. Care este numărul total al orelor de muncă prestate în regim de zi de duminică de către forțele din subordinea sau autoritatea MAI la evenimentul desfășurat în data de 27 Februarie 2022, respectiv tariful mediu brut al acestora la nivel de instituție pentru o zi de duminică?
 10. Care este numărul total al orelor de muncă ore suplimentare prestate în zi de duminică de către forțele din subordinea sau autoritatea MAI la evenimentul desfășurat în data de 27 Februarie 2022, respectiv tariful mediu brut al acestora la nivel de instituție pentru o zi de duminică?
 11. Câte autospeciale din dotarea instituțiilor din subordinea sau autoritatea MAI au luat parte la evenimentul desfășurat în data de 27 Februarie 2022, în total, respectiv pe județe și tipuri de autospeciale ?
 12. Care a fost numărul de kilometri parcurși în total, respectiv pe fiecare tip de autospecială, cu indicarea consumului normat al acestora ?
 13. Cine a propus, cine a aprobat și care a fost motivul supravegherii cu elicopterul a evenimentului desfășurat în data de 27 Februarie 2022 ?
 14. Câte ore a funcționat elicopterul de supraveghere a evenimentului desfășurat în data de 27 Februarie 2022 și care a fost rezultatul final, dar și costul total al acestei operațiuni de supraveghere ?
 15. Cine a propus, cine a aprobat și care a fost motivul desfășurării de ”țestoase” în data de 27 Februarie 2022 în zona Grădinii Botanice?
 16. Cât costă un costum de tip ”țestoasă”, cine este autorizat să îl poarte și pentru care scop prevăzut de lege ? Solicit indicarea temeiului legal.
 17. Câți civili pașnici participanți la acțiunea pașnică de protest din data de 27 februarie 2022 au fost intervievați de forțele de ordine, pentru care motive și care au fost rezultatele acestor controale, inclusiv sancțiuni ?
 18. Câți conducători pașnici de câte autorturisme și autospeciale civile participanți la acțiunea pașnică de protest din data de 27 februarie 2022 au fost verificați de forțele de ordine și care au fost rezultatele acestor controale? Câte amenzi li s-au aplicat și care este cuantumul lor total ?
 19. Au fost implicate forțe din serviciile de acțiuni speciale în acțiunea pașnică de protest din data de 27 februarie 2022 ? Dacă da, din ce motive, câte persoane, câți din aceștia purtau uniformă și cu ce rezultate finale ?
 20. Ce rol au agenții serviciilor de operațiuni speciale într-o manifestație pașnică? Au voie aceștia să îi provoace pe manifestanți ?
 21. Pot lua parte la manifestațiile civile și persoane angajate în instituțiile din subordinea sau de sub autoritatea MAI îmbrăcate în civil? Dacă da, în ce număr și pentru care motiv și în ce scop ? Au acestea dreptul să poarte asupra lor obiecte de înregistrare audio-video sau arme albe? Au obligația de a se legitima dacă li se cere ?
 22. Se teme Președintele Klaus Iohannis atât de rău de oamenii simpli care protestează civil în România ? A fost informat acesta despre acțiunea care urma a avea loc în București pe 27 Februarie 2022 ? Ce ordine v-a dat ?
 23. Care a fost implicarea Dumneavoastră, în calitate de Ministru de Interne, în operațiunile care au vot loc pe A3 și în București pe 27 Februarie 2022?
 24. Ce informații aveți despre persoana descoperită de domnul George Simion în zona Universității care purta armă albă, filmată de Copreședintele AUR și care s-a refugiat și a fost salvată de jandarmi ? A fost identificată, se știe unde lucrează și ce funcție ocupă ? Îl cheamă cumva Robert Rățoi și este născut în Dăbuleni, absolvent al Liceului Teoretic ”Constantin Brâncoveanu” ? A fost legitimată această persoană? Ce măsuri s-au luat?
 25. În afara celui identificat de domnul George Simion care purta armă albă, câte alte persoane purtând arme albe și care erau angajați în cadrul instituțiilor din subordinea sau autoritatea MAI au mai luat parte la manifestația pașnică din 27 Februarie 2022 din București?
 26. În afara celui identificat de domnul George Simion care purta armă albă, câte alte persoane purtând arme albe dar care nu erau angajați în cadrul instituțiilor din subordinea sau autoritatea MAI și au luat parte la manifestația pașnică din 27 Februarie 2022 au mai fost identificați?
 27. Care au fost sancțiunile pe care i le-ați aplicat șoferului care conducea autoutilitara civilă tip ”dric” și câte ore a durat anchetarea acestuia?
 28. Ce sancțiuni contravenționale le-ați aplicat șoferilor de autocare și microbuze care au transportat în data de 27 Februarie 2022 participanți la acțiunea pașnică de protest și care a fost valoarea totală a amenzilor?
 29. Este normal ca jandarmii participanți la acțiune să vorbească insultător cu persoane de demnitate publică și care își declină identitatea ?
 30. Vi se pare normal ca o simplă femeie să fie strânsă de mai mulți jandarmi îmbrăcați în costume tip ”țestoasă” între aceștia și gardurile metalice ?
 31. Câte camere video de supraveghere s-au folosit în data de 27 Februarie 2022 pentru supravegherea participanților la acțiunea pașnică de protest și a mijloacelor de transport folosite de aceștia ?
 32. Cum explicați faptul că pentru autoutilitara civilă tip ”dric”, care participa în această calitate simbolică la protest, forțele de ordine au împiedicat repetat accesul acesteia pe traseul convenit cu manifestanții, încercând de mai multe ori să o devieze, apoi sancționând conducătorul acesteia, urmată de reținerea permisului de conducere, iar în final aceasta a fost blocată efectiv printr-o autoutilitară a poliției rutiere pusă de-a latul drumului ? De ce era o așa mare problemă pentru forțele de ordine deplasarea simbolică a acestei mașini? Vă deranja posibila asociere politică sau din rațiuni de ordine publică ? Dacă puteți explica.
 33. Cum explicați faptul că forțele de ordine au împiedicat accesul manifestanților pașnici către punctul final ”Leu” din zona Cotroceni prin acțiuni repetate de șicanare iar în final prin blocarea drumului cu forțe de ordine îmbrăcate în costume tip ”țestoase” ? Din rațiuni politice sau de ordine publică ? Dacă puteți explica.
 34. Aveau asupra lor forțele de ordine din subordinea sau de sub autoritatea MAI în seara zilei de 27 Februarie 2022 în zona Spitalul Universitar – Universitatea ”Carol Davilla” – Grădina Botanică gaze lacrimogene pregătite pentru manifestanți ? Dacă da, de care tipuri și în ce cantități?
 35. Sunteți de acord ca forțele de ordine să aibă activități de poliție politică ?
 36. Ați demarat ulterior alte cercetări referitoare la situația mai sus descrisă?
 37. Vi s-a cerut ulterior de către Președintele României punctul de vedere?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]