Ringo Dămureanu – declarație de presă – Abuzuri peste abuzuri cu ocazia reexaminării ”Codului Comunicaţiilor”

Sub pretextul ameninţării cu ”infringement”-ul din partea Comisiei Europene, Parlamentul României dezbate, în aceste zile, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice.

Având indicativul PLx nr. 428/2021, proiectul de lege, făcând parte din categoria legilor organice, se află în procedură de reexaminare, după Decizia Curţii Constituţionale nr. 295 din 18 mai 2022, Camera Deputaţilor fiind primă Cameră sesizată.

Se pare, însă, că interesul comercial major al unor mari corporaţii de a vedea implementat cât mai degrabă în România proiectul de dezvoltare a reţelelor de tip 5G a bătut interesul Parlamentului de a dezbate cum se cuvine proiectul legislativ.

Prin decizia menţionată, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale 3 articole din această lege, astfel revine Parlamentului ca, înainte de promulgarea legii, să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Tot Curtea Constituţională a stability, în mai multe decizii anterioare, că pentru a asigura caracterul unitar al reglementării, Parlamentul trebuie să coreleze şi celelalte dispoziţii ale legii, care se află în legătură indisolubilă cu prevederile declarate neconstituţionale şi să facă alte operaţiuni de tehnică legislativă inerente, fără a aduce modificări de substanţă legii.

Una din cele 5 comisii desemnate de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să redacteze raportul pe tema acestui proiect de lege a fost Comisia pentru constituţionalitate.Comisia noastră s-a reunit prima, chiar de săptămâna trecută, pe 15 iunie, însă doar un deputat de la PNL şi unul de la PSD au răspuns convocării preşedintelui Comisiei.

Comisia pentru consituţionalitate a avut o a doua şedinţă azi, 21 iunie, începând cu ora 9.45, însă şedinţa a fost declarată închisă la ora 10.00, ora începerii şedinţei de plen. La solicitarea deputaţilor din coaliţia de guvernământ, plenul Camerei a aprobat desfăşurarea unei şedinţe de comisie în paralel cu cea de plen, însă până la ora 10.30 nu s-a asigurat cvorum, iar şedinţa a fost închisă. Abia după asigurarea cvorumului de şedinţă, după ora 10.40, a început şedinţa Comisiei pentru constituţionalitate, în care deputaţii majorităţii au respins solicitarea preşedintelui Comisiei, Ringo Dămureanu, de a discuta astăzi amendamentele depuse, motivând că nu este asigurat termenul regulamentar de 24 de ore în vederea analizei de către deputaţi a amendamentelor propuse. Din acest motiv, preşedintele Comisiei a declarat închisă şedinţa şi a programat următoarea şedinţă a Comisiei pentru miercuri, 22 iunie, orele 16.00, pentru respectarea termenului de analiză a amendamentelor.

După închiderea şedinţei Comisiei, deputaţii PNL şi PSD au rămas în sală şi au hotărât să adopte ca atare Raportul preliminar întocmit cu o zi în urmă de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, care prevedea simpla eliminare a celor 3 articole declarate neconstituţionale, refuzând practic să facă o analiză pe fond a proiectului supus dezbaterii, prin prisma celor statuate anterior de Curtea Constituţională.Preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate a reclamat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, presiunile făcute din partea liderului Grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, asupra sa personal, dar şi asupra lucrătorilor din aparatul de lucru al Comisiei, spre a redacta un raport intermediar conform intereselor coaliţiei de guvernământ de a trece rapid acest proiect prin Camera Deputaţilor şi, ulterior, prin Senat, până la finele sesiunii parlamentare.La dezbaterea în plen a proiectului de lege, Grupul parlamentar AUR a ieşit din sală, în semn de protest faţă de maniera total nedemocratică de lucru din Camera Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, prezent la lucrările plenului, a deplâns situaţia creată, arătând că a stabilit pentru ziua următoare o şedinţă a Comisiei în care să fie dezbătute amendamentele pe care le-a depus pentru acest proiect de lege. Plenul a decis, însă, să dezbată astăzi acest proiect de lege, de o manieră în continuare nedemocratică şi abuzivă, interzicându-i preşedintelui Comisiei pentru constituţionalitate să îşi susţină la plen amendamentele depuse, situaţie fără precedent, pe motiv că acestea nu au fost incluse în raportul final, întocmit de Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, condusă de deputata PSD Simona Bucura Oprescu.Cu acest lanţ de abuzuri, proiectul de lege merge la votul final miercuri, 22 iunie, iar apoi, cu viteza de intercity, merge la Senat, unde, cel mai probabil, va trece la fel.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]